Bita śmietana – proste i pyszne rozwiązanie, do przekładania ciast i ciastek, do owocowych deserów. Czy uda się bujna kremowa masa z delikatnym smakiem, zależy od tego, jakie śmietany używasz i jak je взбиваете.
Trzeba
- – 5 łyżeczki suchych śmietany;
- – 150 g suchych śmietany do ubijania;
- – 1 szklanka wody;
- – 1 szklanka mleka;
- – mikser.
Instrukcja
1
Przygotuj mieszankę do ubijania z suchych śmietany: umieść w szklance 5 łyżeczek proszku, dodać trochę zimnej lub ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodać wodę do napełniania kubka, stale mieszając (zawartość tłuszczu otrzymanej mieszaniny powinna być co najmniej 33%).
2
Użyj suche śmietana do ubijania: dodaj do 150 gramów mieszaniny szklankę mleka zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Należy pamiętać, że w mieszankach do ubijania nie ma naturalnych składników, są one dobrze i szybko przygotowują się, ale smak będzie w dużej mierze zależeć od używanego mleka.
3
Przechowywać w lodówce otrzymane mieszanki w lodówce. Za dwie minuty do ubijania umieścić je w zamrażarce, ale należy uważać, aby nie zamarzły, bo inaczej śmietana nie взобьются. Można umieścić chłodne miski z mieszanką na lód. Również, na jedną-dwie minuty umieścić w zamrażarce corolla i pojemność mieszalnika.
4
Ustaw najniższą prędkość obrotową i mieszaj trzy-cztery minuty, następnie zwiększyć prędkość o jeden rowek, mieszaj trzy minuty i przejdź do następnej prędkości. Gdy masa zgęstnieje, stopniowo zmniejszyć prędkość ubijania. Sprawdź konsystencję, podnosząc corolla stojącego nad pojemności: jeśli śmietana nie spadają z końca i tworzą czapkę, to znaczy, że są gotowi. Umieść взбитую mieszaninę w lodówce.
5
Przygotuj prosty deser z bitą śmietaną: kup gotowe formy do ciastek z ciasta francuskiego, położyć pół łyżeczki dżemu na dno każdej foremki, napełnić je bitą śmietaną i udekoruj owocami porzeczki, maliny lub jeżyny, posypać tartym czekoladą lub udekorować кондитерским koralikami.
6
Użyj bita śmietana do deserów z owocami, owocami, czekoladą, karmelem. Takie desery, z kolei, świetnie komponują się z kawą. Do herbaty złożyć oddzielnie bitą śmietaną i gorącą сдобную wypieki.
Kategoria:
Żywność