Jak zwiększyć zawartość tłuszczu w śmietance

Do budowy wielu ciast i lodów wymaga śmietany o dużej zawartości tłuszczu, które często nie zobaczysz w sklepie. Jednak nie warto rezygnować z pomysłów przygotować przysmak. Zwiększyć zawartość tłuszczu w śmietance można i samodzielnie.

Jak zwiększyć zawartość tłuszczu w śmietance

Trzeba

  • – blender;
  • – garnek;
  • – masło;
  • – separator do mleka;
  • – corolla.

Instrukcja

1
Daj сливкам odstać jakiś czas, a następnie zdejmij górę. Na dole powinno być mleko, a tu z góry – загустевшие śmietanę. Przy tym należy uważać, bo śmietana szybko скисают.
2
Aby uzyskać krem z wyższej zawartości tłuszczu, można je odparować. Na przykład, aby zwiększyć zawartość tłuszczu na dziesięć procent, trzeba odparować połowę opakowania. Высчитайте, ile trzeba odparować do uzyskania pożądanej zawartości tłuszczu, i umieścić krem na małym ogniu. Po tym, jak nadmiar płynu wyparowało, zdejmij z patelni i umieścić na zimno.
3
Jeśli masz separator do mleka, można pominąć śmietanę przez niego. W wyniku masz mleko i bardziej tłuste śmietany. Również w separatorze można zrobić krem żądanej zawartości tłuszczu z mleka poprzez obrót śruby regulacyjnej.
4
Weź płyn śmietanę i masło, wstępnie полежавшее w temperaturze pokojowej i stał się miękki. Wymieszać składniki i za pomocą koronki ubić wymieszać w jednolitą masę. Creme de la gotowy.
5
Aby zrobić tłuste śmietany, weź masło i mleko. Na przykład, aby uzyskać 500 gramów śmietany 35% tłuszczu trzeba 400 mililitrów mleka i tyle samo masła. Jeśli chcesz śmietanę z jeszcze większym procentem tłuszczu, zwiększyć ilość oleju. W podobny sposób można zagęścić i płynne śmietana, przy czym biorąc mniejszą ilość oleju.
6
Wlać mleko do miski, zetrzeć na tarce masło, wsypać go do mleka lub śmietany i umieścić garnek na kuchence, robiąc mały ogień. Należy uważać, aby płyn nie закипала, a tylko нагревалось. Stale помешивайте. Po tym jak olej rozpuszcza, wlać mieszankę do blendera i mieszaj w ciągu trzech minut.
7
Umieścić mieszaninę w lodówce na osiem godzin. Po upływie tego okresu będzie gotowy krem wymaganej zawartości tłuszczu.
logo
Kategoria:
Żywność

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.