Pomimo swojej wysokiej kaloryczności, śmietana mile widziane współczesnej medycyny i nawet диетологией. Oni mają wszystkie przydatne właściwości mleka, tylko stężenie węglowodanów, białek i tłuszczów w nich zwiększona kilka razy. Dlatego śmietana wyświetlono tym, kto zużywa dużo energii. Ten produkt używać do zagęszczania zup i sosów, do produkcji lodów i kremów. U śmietany ma tylko jedną wadę – są dość szybko psują.
Instrukcja
1
Miłośników kawy ze śmietaną spodoba oryginalny przepis przechowywania śmietany porcjach. Ubić śmietanę, łyżkę зачерпывайте je i ułożyć porcje na blachę lub tacy, pokryty papierem do pieczenia. Umieść tacę w zamrażarce. Po tym jak śmietana stwardniały, przełożyć je do woreczka lub naczynia i umieścić z powrotem do zamrażarki. Takie porcje śmietany można używać przez dłuższy czas. Gotować sobie aromatyczną kawę, wyjąć jeden kremowy śnieżki i rzuć go w filiżance.
2
Przechowywać produkty mleczne w najzimniejszej części lodówki – na górnej półce, bliżej do parownika. Pasteryzowane krem należy przechowywać w temperaturze 0-8C nie więcej niż 36 godzin, sterylizowane zachowują swoje walory do 6 miesięcy. Dotyczy to produktów w zamkniętych opakowaniach. Jeśli śmietana odkryli, trzeba je zużyć w ciągu 24 godzin. Wlać je w szklanym lub pomalowaną pojemność.
3
Aby zapisać bita śmietana, użyj zamiast zwykłego cukru cukierkami cukier lub syrop kukurydziany. Ułożyć je na sito i umieścić nad talerzem, wtedy krem nie osiądą w płyn, który przeznaczy. Szczelnie zamknij sito folią i umieścić w lodówce. Przed użyciem trochę ubić.
4
Jeśli nie ma lodówki lub piwnice, wlać śmietanę do szklanego naczynia i umieścić go w innej miski wypełnionej zimną wodą. Po pierwsze naczynie przykryć mokrą ściereczką tak, aby jej końce były zanurzone w wodzie. Woda, parując, będzie chłodzić naczynia ze śmietaną i zachowa ich od скисания.
5
Umieścić w misce ze śmietaną mały kawałek chrzanu, to opóźni proces скисания. Ten sam efekt dają dwie łyżki cukru, dodane na litr śmietany. W celu ochrony produktów mlecznych przed działaniem promieni słonecznych, należy używać naczyń pomarańczowy.
6
Kupując krem, nie zapomnij sprawdzić datę produkcji i termin przydatności do spożycia produktu, a także czy opakowanie nie jest uszkodzone.
Kategoria:
Żywność