Jak ugotować pyszne krewetki

Taki prosty zabieg, jak отваривание świeżych krewetek, czasem okazuje nie zawsze Krewetki tracą smak, stają się sztywne i nie mogą uratować żadnej sos lub przyprawa. W rzeczywistości, aby uzyskać pyszny produkt, wystarczy przestrzegać tylko trzy główne zasady.

Jak ugotować pyszne krewetki

Trzeba

  • – garnek;
  • – woda lub piwo;
  • – przyprawy;
  • – miskę lodowatej wody z lodem;
  • – шумовка.

Instrukcja

1
Opuść krewetki zawsze tylko we wrzącej wodzie!Na jeden kilogram obranych krewetek wymagane dwa litry płynów. Można gotować krewetki po prostu w osolonej wodzie, możesz dodać na każdy litr wody sok z ? z cytryny lub limonki. Cytrusowy sok zniechęcają intensywny rybi zapach. Także, jeśli chcesz dostać trochę sweet krewetki, można gotować je w piwie. Do wrzącej wody można umieścić liść laurowy, koper, pieprz czarny groszek. Bardziej aromatyczny są krewetki, jeśli do wrzątku na kilka minut przed tym, jak umieścić w nim krewetki, opuścić gazy woreczek z spinich панцирями.
2
Za pomocą шумовки, umieść obrane krewetki we wrzącej wodzie. Staraj się umieścić jednocześnie jak najwięcej krewetek. Jeśli potrzebujesz więcej niż dwa-trzy razy, aby umieścić wszystkie krewetki, lepiej wtedy gotować je nie za jednym razem, a partiami.
3
Отваривайте krewetki ściśle określonego czasu!Nie zostawiaj krewetki bez opieki. Oni gotują się bardzo szybko. Jak tylko krewetki stały się różowe i przezroczyste, są gotowi. Duże, królewskie krewetki gotowane, zwykle około trzech minut, średnie krewetki są gotowe na dwie minuty i małe krewetki dochodzą do miękkości czasami mniej niż minutę.
4
Schładzaj krewetki od razu po przygotowaniu!Przed tym jak obniżyć krewetki do wrzącej wody, przygotować miskę z zimną wodą i lodem. Jak tylko krewetki сварятся, wyciągnijmy je łyżką cedzakową z wrzącej wody i wkładać w tę miskę. W ten sposób uda ci się natychmiast zatrzymać proces gotowania i nie переварятся. Zostaw krewetki w lodowatej wodzie na 2-3 minuty.
5
Jeśli nie planujesz dodać krewetki w jakieś dania zaraz po tym, jak je przygotowali, można gotować je w skorupkach. Procedura będzie taka sama, ale trzeba będzie uważnie śledzić czas i polegać na nim, a nie na wygląd produktu. Należy pamiętać, że surowe krewetki łatwiejsze do czyszczenia niż gotowane.
Należy zwrócić uwagę
Gotowane krewetki są przechowywane w lodówce nie dłużej niż 48 godzin.

Porada
Gotowane krewetki ważą dwa razy mniej, niż surowe. Jeśli potrzebujesz kg gotowanych krewetek, weź dwa kilo surowego.

logo
Article Categories:
Żywność

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *