Jak suszone jagody

Jagody borówki są uważane za jedne z najzdrowszych produktów na świecie. Są one bogate w witaminy i przeciwutleniacze, przydatne do widzenia, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają infekcji dróg moczowych. Suszone jagody dodać do ciasta i kompoty, w kaszy i bary suche mieszanki. Zobacz to smaczne i przydatne przysmak i w warunkach domowych.

Jak suszone jagody

Trzeba

    • jagody;
    • pektyny/sok z cytryny/ gotującej się wody i wody z lodem;
    • электросушилка/piekarnik/ ekrany do suszenia .

Instrukcja

1
Umieścić jagody, borówki w sito lub durszlak i przepłukać pod bieżącą wodą. Usunąć listki i gałązki.
2
Переберите jagody, wyrzucając плесневелые (pokryty białym nalotem), презрелые i pomarszczone owoce.
3
Istnieje kilka sposobów, aby przygotować jagody do suszenia. Są one skuteczne do tego, aby owoce nie straciły kolor. Najbardziej błyszczących wyglądają owoce przetworzone pektyną. Aby je zdobyć, rozpuścić pektyny w ciepłej wodzie, zgodnie z przepisem, polejcie im jagody i delikatnie wymieszać je łyżką, aby były pokryte są jednolici. Umieścić jagody w sito lub durszlak, aby spuścić nadmiar płynu.
4
Również przetwarzają owoce sokiem z cytryny. Aby uzyskać z cytryny jak najwięcej płynu, potrzymaj go 1-2 minuty w kuchence mikrofalowej. Posypać sokiem z cytryny, jagody i dokładnie wymieszać.
5
Jest jeszcze jeden sposób, który pozwala atrakcyjnych jagód zostać po wysuszeniu jasne – blanszowanie. Przygotować duży garnek z gotującą się wodą i miskę z zimną wodą z lodem. Zanurzyć jagody na 2-3 minuty do wrzącej wody i natychmiast umieścić je w misce z lodem. Umieść owoce w sito lub durszlak, aby woda szkła.
6
Jeśli masz specjalne urządzenia do suszenia – электросушилка, rozłożyć jagody w jednej warstwie w specjalnych zasobnikach. Дегидрируйте jagody, postępując zgodnie z instrukcjami w ciągu 6 – 10 godzin, w zależności od tego, jak suche chcesz ich widzieć. Gotowe jagody сморщатся i zmniejszy się w rozmiarach. Wyłącz suszarkę i pozwól borówki ostygnięcia. To trwa 2-3 godziny.
7
Jeśli wybierasz się suszyć owoce w piekarniku, to wstępnie rozgrzać go do 60-70 ° c. Застелите blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i ułożyć na nim jagody w jednej warstwie. Wyjąć blachę do piekarnika, pozostawić drzwiczki uchylone na kilka centymetrów do cyrkulacji powietrza. W zależności od wielkości owoców, suche jagody od 4 do 12 godzin. Gotowe owoce suche, ale podatne.
8
Jeśli mieszkasz w suchym i gorącym klimacie, spróbuj wysuszyć jagody na świeżym powietrzu. Aby suszone jagody i owoce na ulicy wykorzystują specjalne ekrany, składające się z marley, naciągnięta na drewniane ramy. Jagody przeszkodzi między ramami i suszone na słońcu, na noc usuwając w ciepłe i suche miejsce. Taki sposób trwa kilka dni.
Należy zwrócić uwagę
Przechowywać suszone jagody w szczelnych naczyniach lub zip-opakowaniach w chłodnym i suchym miejscu.

Porada
Aby zmiękczyć suszone jagody, umieścić 1 szklanka jagód w misce lub szklanym słoju, zalać ? szklanką przegotowanej zimnej wody, wymieszać, przykryć i umieścić na noc w lodówce.

logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Comments are closed.