Kalmary – głowonogi, krewni mątwy i ośmiornice. Niektóre osobniki kalmary osiągają 20 metrów długości, podczas gdy bardzo mały widok nie rośnie więcej niż 2-3 cm. U kalmary pyszne mleczko białe mięso z nieco słodkawym, orzechowym posmakiem, łatwo je przygotować i są niedrogie – nic dziwnego, że kalmary cieszą się dużą popularnością wśród kucharzy i konsumentów.
Trzeba
-
- mrożone lub świeże kalmary;
- ocet/sok z cytryny/białe wino;
- шумовка.
Instrukcja
1
Kalmary gotowane albo bardzo szybko, albo wręcz przeciwnie bardzo długo. Wystarczy 2-3 minuty na dużym ogniu, aby ugotować tuszy kalmary, jeśli wybierasz się dusić ją lub nie zdążyli na czas, to trzeba co najmniej 30-40 minut, aby mięso przestało być „gumowym”.
2
Mrożone kalmary trzeba rozmrażać przed gotowaniem. Jeśli masz нечищеные kalmary, oczyść je. Wyciągnij dziób, zwróć cienkie płytki, zdjąć skórki. Umyć tuszy squid pod bieżącą wodą. Odciąć macki i pokroić ciało squid na pierścienie.
3
Kalmary gotowane we wrzącej wodzie. Przygotować duży garnek z wodą i шумовку, gdy płyn się zagotuje, włożyć do niej trochę soli i kilka łyżek kwasu – ocet z białego wina, soku z cytryny.
4
Opuść kalmary w wodę i czekajcie z łyżką cedzakową w pogotowiu. Jak tylko mięso squid побелеет, wyciągnijcie go.
5
Gotowych kalmary kłaść na ręcznik papierowy, aby się ochłodzić i wysuszenia. Możesz umieścić gotowane kalmary w sałatkę, zamarynować lub zjeść od razu, jak to robią japończycy, заправив tylko sosem sojowym.
6
Dobra marynata do gotowanych kalmary można zrobić z soku z limonki, oleju sezamowego, octu ryżowego, cukru brązowego, kilka ząbków czosnku i mieszanki świeżych posiekanych ziół, takich jak mięta, kolendra, lemongrass.
7
Nie należy gotować kalmary w dużej ilości wody, bo równie dobrze można je i пошировать – ugotować w małej ilości wody lub bulionu z niewielkim dodatkiem kwasu. Na przykład, wymieszać w głębokiej patelni taką samą ilość wody i octu jabłkowego, dodać trochę mniej sosu sojowego i trochę startego imbiru. Doprowadzić do wrzenia i umieścić na patelni kalmary. Gotować 3-4 minuty.
8
Jeśli jednak переварили kalmary, to łatwo naprawić. Umieścić je w garnku z czerwonym winem, czosnkiem, tymiankiem i pieprzem i gotować na małym ogniu od 30 minut do 1,5 godziny.
9
Jeśli znajdziesz gotowane mięso kalmary, nawet gotowane w ciągu kilku minut, trochę srogiego, spróbuj zamarynować go przed parzeniem w jogurcie, soku z cytryny lub miąższu owoców kiwi i papai. Marynować nie więcej niż 15-20 minut w zależności od wielkości squid.
Porada
Kalmar — dobre źródło potasu, witamin z grupy b, selenu, magnezu i cynku. Porcja squid (100 g) zawiera 78 kalorii, i tylko jeden gram tłuszczu. Ale nadużywać danych морепродуктом nie warto, tak jak w tych samych 100 gramach zawiera i 198 mg cholesterolu, a to prawie dwie trzecie dziennego.
Kategoria:
Przepisy kulinarne