Oprócz dobrze znanych grzyby mleka, lisy, i znów, i jeszcze inne, mniej znane – czarne grzyby. Ich odmian jest również sporo. To shiitake, сянгу, муэр itp. Z grzybów муэр, na przykład, można przygotować sałatki, gorące dania i nawet kisiel. U nas takie grzyby sprzedawane są w postaci suchej. Przed gotowaniem należy je zdecydowanie trzeba moczyć.
Trzeba
-
- jedna saszetka czarnych grzybów (suchych);
- kilka kropli octu;
- jedna duża cebula (репчатого);
- 50 g oleju roślinnego (dowolnego);
- 3 ząbki czosnku;
- szczypta soli.
Instrukcja
1
Wyjąć grzyby z opakowania i dobrze переберите. Zostaw tylko uszkodzony produkt. Umieścić w garnku (nadaje się mały rondel). Zalać suszone grzyby wrzątkiem, dodać do niej kilka kropli octu i pozostawić na godzinę lub dwie. Gdy grzyby mocno wzrośnie w wysokości około 6-8 razy, i wyjdą na jaw, odcedzić i doprawić solą ich. Gorącej wody, przy размачивании powinno być wystarczające, bo jeden, nawet najmniejszy grzyb, jest w stanie wchłonąć do 200 g wody.
2
Weź dużą główkę cebuli i dobrze ją wyczyścić. Umyć w zimnej wodzie. Na patelnię wlać olej (każda roślinny). Postaw na ogień. Posiekaj cebulę w duże kawałki i wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Podsmażyć cebulę (od czasu do czasu mieszając) do momentu pojawienia się lekkiego rumieńca.
3
Разбухшие grzyby wyjąć z garnka z wodą i umieścić w durszlak. Opłukać pod bieżącą zimną wodą i umieścić w misce. Doprawić solą.
4
Wlać przetworzone grzyby зажаркой z wrzącego oleju i cebuli. Posiekać czosnek (można skorzystać z давилкой do czosnku) i dodaj do miski z grzybami. Dobrze wymieszać, czosnek i cebula powinny rozproszyć się równomiernie na całej powierzchni produktu. Pozostawić na chwilę na stole do ostygnięcia. Gdy ostygnie, danie jest gotowe do spożycia.
Należy zwrócić uwagę
Jeśli próbujesz grzyby po raz pierwszy, to rób to małymi porcjami, bo grzyby u niektórych osób powodują alergie. Dla ciężarnych kobiet jest ich przeciwwskazane w nich wiele aktywnych enzymów, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie kobiety w ciąży.
Porada
Jeśli masz jakieś размоченные grzyby, nie wyrzucaj ich. Takie grzyby są przechowywane w chłodnym miejscu, np. w lodówce, trzy dni. Tylko trzeba umieścić je w garnku z wodą i przykryć pokrywką.
Kategoria:
Przepisy kulinarne