Burak to burak, zawiera w sobie witaminy, utrzymujące się i po obróbce cieplnej. Dlatego w zimnych porach roku gotowane buraki stanie się doskonałym źródłem błonnika i innych składników odżywczych.
Trzeba
-
- Garnek;
- buraki;
- gospodarstwa domowego octu.
Instrukcja
1
Przed tym, jak gotować burak, dokładnie opłukać warzywa korzeniowe z resztek ziemi. Użyj do tego szczotki. Najlepiej brać buraki tej samej wielkości, więc ona przygotować jednocześnie.
2
Weź patelnię, najlepiej pomalowaną lub szklaną, tak jak aluminiowej po ugotowaniu buraki muszą być czyszczone. Rozmiar patelni zależy od ilości warzyw korzeniowych, buraki w niej musi być całkowicie pokryta wodą.
3
Do tego jak gotować buraki, czyszczone i przyciąć ma ogonki nie jest wymagane, w przeciwnym razie wszystkie soki po prostu udać się do wody. Z tego samego powodu korzenie nie tnie, a gotuje się całymi, choć rozdrabnianie może skrócić czas gotowania.
4
Aby utrzymać jasny kolor buraków, do wody należy dodać białego octu, łyżkę na całą patelnię. Podobne właściwości ma kwas cytrynowy, ale trzeba ją umieścić trochę na czubku noża. Tak jak buraki gotowane w bęc, to solić wodę nie trzeba. Sól dodawana jest już gotowe danie z buraków.
5
Umieścić garnek z wodą i корнеплодами na ogień i doprowadzić ciecz do wrzenia, po czym gotować buraki na małym ogniu co najmniej godzinę. Do gotowania dużych buraków potrzeba większej ilości czasu. Jeśli w trakcie gotowania woda sprowadza się, to trzeba go dolewać do pierwotnej objętości.
6
Sprawdzić, czy jest gotowa gotowane buraki, jest bardzo proste: wystarczy przebić ją nożem. Przy tym ostrze musi odbywać się poprzez buraki łatwo, jeśli nie jest wystarczająco miękka, chcesz gotować jeszcze.
7
Po zakończeniu gotowania moczyć buraki w ciągu kilku minut w lodowatej wodzie, to ułatwi proces czyszczenia warzyw korzeniowych.
Należy zwrócić uwagę
Wywar z buraków, można również użyć. Posiada właściwości moczopędne. Aby poprawić smak, można dodać bulionu, trochę soli i soku z cytryny.
Porada
Przyspieszyć proces gotowania można, jeśli prawie gotowe buraki umieścić w garnku pod strumień bieżącej zimnej wody. Za 15 minut dotrze do miękkości.
Kategoria:
Przepisy kulinarne