Dania z kalmary są cenione w wielu krajach. Z niego przygotować mnóstwo potraw. Kalmar dodaje się do sałatek, jego smażone, duszone i faszeruje. Szczególnym przysmakiem jest suszone kalmary. Można go przygotować w warunkach domowych, jest to kłopotliwe, ale jest to wykonalne.
Trzeba
-
- Mrożone kalmary;
- sól.
Instrukcja
1
Kalmary rozmrozić w zimnej wodzie i umyć pod bieżącą. Nie zostawiaj tuszki długo w wodzie, tak aby nie zgubić właściwości odżywcze. Разделайте kalmary na filety i macki. Przygotowane tuszki jeszcze raz dokładnie wypłukać, aby usunąć wszystkie zanieczyszczenia.
2
Teraz oczyść kalmary od folii. Do tego обдайте tuszki wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Film będzie łatwo odkleić. Usuń wnętrzności i akord. Dobrze spłukać.
3
Przygotuj roztwór soli (2 łyżki soli na litr wody) i замаринуйте w nim kalmary na 10-12 godzin. Jeśli chcesz przyspieszyć proces przygotowania przekąski, zrób тузлук – bardzo mocny roztwór soli (około 200-250 g soli na litr wody). Do niego wystarczy opuszczać duże filety na 3-4 minuty, małe filety i macki – na 0,5-1 minuty.
4
Po trawienia tuszki kalmary wyjąć z solanki, pozostawić do drenażu płynu i pokroić w cienkie pierścienie. Ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika na najlepszą małą temperaturę na 2, 5-3 godziny. W produkcji kalmary suszone w temperaturze 40-50 stopni w specjalnych suszarniach komorowych. Kontroluj temperaturę w domu, inaczej kalmary mogą być „gumowymi”.
5
Można suszyć w kuchence mikrofalowej na małej mocy, jeśli ma tryb konwekcji. Nie należy zwiększać temperaturę w celu szybszego suszenia. W tym przypadku просушивание będzie nierówna i spowoduje zmniejszenie walorów smakowych. Długość suszenia filet kalmary w mikrofalówce waha się od 30 do 60 minut. To zależy od wielkości kalmary, od preferencji smakowych. Dla miłośników soczystych owoców morza podczas suszenia w piekarniku, można umieścić pojemnik z wodą dla dodatkowego nawilżenia. W ten naczynia można umieścić liść laurowy – to nada potrawie artykuł pikantny zapach.
6
W innym przypadku suszenia kalmary wyciągane z solanki, a nie cięcia, w całości nadają się na haczyk i powiesić w przewiewnym pomieszczeniu. Unikać naświetlania promieniami słonecznymi. Po wysuszeniu filety i macki kalmary pokroić lub rozłącz wzdłuż włókien na równe paski. Małe macki można zostawić całe.
Kategoria:
Przepisy kulinarne