Jak stopić tłuszcz gęsi

Z dawnych czasów rozpuszczoną gęsi tłuszcz był w Rosji ludowym środkiem do zapobiegania i leczenia wielu przeziębienia i choroby skóry. Dzięki naturalnym składnikom on jest dobry i bezpieczny kosmetyk. Ale, co najważniejsze, gęsi tłuszcz doskonale nadaje się do przyrządzania różnych potraw.

Jak stopić tłuszcz gęsi

Trzeba

    • gęsi tłuszcz;
    • skoworoda.

Instrukcja

1
Dzięki temu, że gęsi tłuszcz nie jest taka twarda, jak tłuszcz innych ptaków i zwierząt, растапливать o wiele łatwiej i szybciej. Aby proces topienia jeszcze szybszy, pokroić na małe kawałki tłuszczu.
2
Weź czystą patelnię, najlepiej z grubym dnem, aby masa tłuszczu nie paliła się na nią. I dobrze раскалите ją na dużym ogniu. Patelnia powinna być zawsze sucha, w przeciwnym razie tłuszcz będzie natryskiwany we wszystkie strony.
3
Po tym, jak patelnia się rozgrzeje, dodać małą szczyptę soli. Dzięki temu nie będzie odpryskami tłuszczu, a potrawy przygotowane po zapaleniu tłuszczu, nie przypala się do patelni.
4
Zrób ogień jak to możliwe, połóż na patelni gęsi tłuszcz i poczekaj, aż całkowicie się nie topi. Można przykryć patelnię pokrywką.
5
Jeśli chcesz przełamać dużą ilość tłuszczu, ułożyć go na patelni w małych porcjach i zbieraj uzyskany tłuszcz łyżką w szklanym słoiku. Można również przecedzić przez gazę.
6
Po tym, jak tłuszcz ostygnie, zamknij słoik pokrywką i umieścić w lodówce.
7
Użyj rozpuszczoną tłuszcz, jako podstawę do opiekania mięsa i warzyw. Dzięki naturalnym składnikom jest całkowicie bezpieczny do stosowania w żywności.
8
Rozpuszczoną gęsi tłuszcz można również użyć przy produkcji w warunkach domowych ochronnych i odżywczych masek do twarzy. Do tego lekko nagrzany tłuszcz należy wymieszać z kilkoma kroplami oleju kamfory i nałożyć na 20 minut na twarz. Następnie usunąć resztki tłuszczu szmatką i zmyć ciepłą wodą.
9
Dobrze stosować rozpuszczoną tłuszcz do leczenia egzemy lub suchej skóry rąk i nóg w zimie. Dzięki ocieplenia właściwościom, doskonale łagodzi stany zapalne, łagodzi podrażnienia skóry, robi uchwyty gładkie i jedwabiste. Rozprowadzenie tłuszczu na skórze wystarczy raz dziennie, ale, aby osiągnąć maksymalny efekt, należy regularnie.
logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *