Jak upiec gęś w jabłkach

Prawdziwym klasykiem gotowania drobiu jest gęś, pieczony z jabłkami. To danie zawsze wygląda uroczyście, i to będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Swoim zapachem pieczony z jabłkami gęś rozegra apetyt nawet najbardziej wymagających gości.

Jak upiec gęś w jabłkach

Trzeba

    • gęś;
    • jabłka;
    • 1,5 kg ziemniaków;
    • 200 g cebuli;
    • 4 grochu czarnego pieprzu;
    • 50 g suszonych śliwek;
    • główka czosnku;
    • 50 g rodzynek;
    • 3 łyżeczki kminku;
    • 300 ml białego wytrawnego wina;
    • sól morska;
    • gruszki;
    • 1/2 łyżeczki suszonej kolendry;
    • 50 g suszonych moreli.

Instrukcja

1
Rozetrzyj w moździerzu kminek, sól, szczyptę kolendry i pieprz czarny.
2
Weźmiesz gęsi, выпотрошите i odciąć mu skrzydła. Wytnij skrzydła tak, aby pozostało „ramię”.
3
Ruszt ptaka na zewnątrz przygotowaną mieszanką przypraw. Wewnątrz nie натирайте, tak jak jabłka, które będą w środku, będą przygotowywać się bez przypraw i soli.
4
Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Na dno opornym naczynia ułożyć gęsi tłuszcz. Naczynia powinny być z wysokimi krawędziami, aby tłuszcz nie wyłaniał się przy pieczeniu drobiu.
5
Zrób farsz. Weź pięć kwaśne jabłka i pokroić je w kostkę, po czym wymieszać je z suszonych moreli, śliwek i rodzynek. Wstępnie suszone owoce można moczyć w анисовой wódce na trzydzieści minut, ale nie jest to konieczne.
6
Ubić gęsi mieszaniną. Staraj się, by mieszanka wewnątrz nie był pełen zbyt mocno, ponieważ może ona nie dojść do pełnej gotowości. Nogi gęsi połącz nylonu nitką.
7
Do podgrzanego piekarnika umieść gęsi i pozostawić na 30 minut. Po upływie czasu wyjąć go i polać tłuszczem вытопившимся.
8
Prześlij gęsi z powrotem do piekarnika na trzydzieści minut. W przypadku, gdy zaczyna się spalić, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Przez pół godziny wyjąć go i podlewanie winem, oddajcie gęsi z powrotem w tym samym czasie. Zwykle gęś około trzech kilogramów musi się przygotować nie mniej niż trzech godzin.
9
Do formularza z tłuszczem połóż pokrojony na cztery części cebula, jeden ząbek czosnku i wyciętego na dwie lub cztery części ziemniaki. Wszystko wymieszać i włożyć do piekarnika.
10
Pozostałe jabłka i gruszki w kilku miejscach przekłuć widelcem i ponownie prześlij do piekarnika.
Należy zwrócić uwagę
Podczas gotowania monitorować temperaturę. W stałej temperaturze 220 stopni gęś może przypalać.

Porada
Gęsi oprócz jabłek, można фаршировать i разварным ziemniakami, a tak kaszą gryczaną z dodatkiem cebuli i grzybów, i, oczywiście, świeżej kapusty. To samo można zrobić i z kaczką.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.