Jak nadymać się leszcze

Wędzona ryba – nie tylko świetna przekąska do piwa, ale i pełnowartościowe danie, którym można zaskoczyć domowników i gości. Większość jest wysyłana za produktem w sklepie, ale nie wszyscy wiedzą, że wędzenie jest możliwe w warunkach domowych. Do tego potrzebny jest mały wędzarnia, trociny i kilka godzin czasu.

Jak nadymać się leszcze

Trzeba

    • Wędzarnia;
    • trociny;
    • leszcz;
    • sól;
    • płynny dym;
    • czarny pieprz.

Instrukcja

1
Przed tym, jak nadymać się leszcze, należy kupić lub stworzyć domowej wędzarni. Najczęściej te egzemplarze, które są realizowane w punktach handlowych, nie są wystarczająco przestronne. Na domowej wędzarni użyj dowolnego duży opakowania, w którym można umieścić trociny, kratki i leszcze, zamykając z góry budowa pokrywą.
2
W przygotowanej wędzarni ułożyć trociny. Można je uzyskać z każdego rodzaju drewna, z wyjątkiem drzew iglastych. Idealny olcha i drzewa owocowe, dodanie produktu charakterystyczny zapach.
3
Delikatnie выпотрошите leszcze, uwalniając go od wnętrzności, ale nie счищайте łuskę. Opłucz rybę pod bieżącą wodą, aby zmyć ewentualne krew i żółć.
4
Doprawić solą ryby z zewnętrznej i wewnętrznej strony, można lekko posmarować ją płynnym dymem i posypać pieprzem. Płynny dym jest sprzedawany w wielu dużych sklepach, ale i bez niego ryba będzie nie mniej komfortowa. W takiej formie najlepiej wytrzymać tuszy w ciągu 5 godzin, aby dobrze засолилась, po czym przetrzeć ją papierem, która usunie nadmiar wilgoci.
5
Umieść tuszy ryby na kratkę, którą zanurzyć w wędzarni. Tak leszcz nie będzie się stykać z trocinami, co eliminuje prawdopodobieństwo patelni. Zamknij naczynie pokrywką i postawić na mały ogień. Jeśli wędzenie odbywa się w apartamencie, należy włączyć okap, aby nie nadymać ściany i sufit.
Należy zwrócić uwagę
Gotowość do ryb zależy od jej wielkości. Leszcz o wadze 1.5-2 kg będzie коптиться w ciągu godziny. Symptomem adekwatności wędzenia jest złoty kolor ryb. Po sprawdzeniu ryb na stopień gotowości pokrywę należy zamknąć, inaczej trociny spłoną bardzo szybko i danie będzie zepsute. Zbyt małe ryby nadymać się nie warto, ponieważ duża ilość kości nie pozwoli poczuć smak.

Porada
Leszcz gorącego wędzenia, otrzymywany w wyniku tego przygotowania, nie będzie пригорать do kratki, jeśli wcześniej nasmarować ją olejem roślinnym.

logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Comments are closed.