Jak nadymać się wieprzowinę

Jeśli masz wędzarnia, to warto spróbować gotować w niej mięso. Nadymać można wszelkie rodzaje mięsa. Wieprzowina nadaje się do tego celu idealnie. Ale warto pamiętać, że bardzo dużo w tej sprawie zależy właśnie od marynaty. Zły wybór składników może zepsuć smak produktu końcowego.

Jak nadymać się wieprzowinę

Trzeba

    • 1.5 kg świńska boczku;
    • Dwa
    • 5 łyżki soli;
    • 60 ml syropu klonowego;
    • 1 łyżka ziaren gorczycy;
    • 2 łyżki whisky;
    • czarny pieprz do smaku;
    • 70 ml chipsów яблоневого drzewa (lub olcha
    • wiśnia);
    • wędzarnia lub patelnia wok.

Instrukcja

1
Do wędzenia lepiej wybrać schłodzone mięso z młodego zwierzęcia. Świetnie nadaje się do celów wędzenia wieprzowiny (boczek bez kości, szyjki lub łopatka). Weź mięso i umyć dokładnie pod zimną wodą. Następnie drenaż ręcznikiem.
2
Teraz przygotuj marynatę. Do tego ziarna gorczycy podsmażyć na złoty kolor na suchej patelni. Następnie zmiażdżyć ich толкушкой lub ogółu częścią ostrza noża (można zmielić w moździerzu, ale nie bardzo drobno). Wymieszać syrop klonowy z solą i whisky, pieprzem i ziarnami gorczycy.
3
Wymieszać i dokładnie rub tej mieszaniny kawałek mięsa. Umieścić go w plastikowej torbie, a następnie z pakietu usunąć powietrze. Związać i zostawić marynować w lodówce do trzech dni. Kilka razy obrócić mięso w pakiecie.
4
Po trzech dniach wyjąć mięso z marynaty i przeciąć go na dwie części. Oczyścić z ziaren gorczycy. Ułożyć mięso na ruszt tak, aby kawałki nie stykały i znajdowały się w dość dużej odległości od siebie. Na wędzenie porcji wychodzi około dwie godziny.
5
Przygotuj wędzarni. Na dno ułożyć trociny lub frytki яблоневого drewna. Nie warto brać świerkowe i sosnowe trociny, ponieważ mogą one nadać mięsu gorzki smak. Ogień podczas wędzenia nie musi mocno разгораться, inaczej danie będzie również горчить.
6
Jeśli nie masz wędzarni, to weź szerokiego rondla lub patelni wok. Na dnie ułożyć warstwę folii i wsypać na nią drewniane chipsy lub trociny. Następnie ułożyć mięso na ruszt, można i tę, którą używasz do gotowania warzyw na parze (od аэрогриля).
7
Zamknij garnek pokrywką i postawić na ogień. Jak tylko poczujesz pierwszy zapach dymu, to od razu zmniejsz temperaturę do minimum. Tak dalej wędzenie około kilka godzin. Śledź stopniem gotowości.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.