Jak nadymać królika

Pytanie o to, jak nadymać królika, dość często występuje u tych ludzi, którzy na własną rękę zajmuje się hodowlą tych zwierząt. Ale i mieszkańcy miast mogą delektować się деликатесным mięsem, przydatne w każdym wieku.

Jak nadymać królika

Trzeba

    • wędzarnia;
    • skórze królika;
    • sól;
    • woda;
    • pieprz;
    • czosnek;
    • trociny.

Instrukcja

1
Tuszy zwierzęcia, zakupionego w sklepie, można używać od razu, tak jak to początkowo zwolniona od skóry i wnętrzności. Moczyć tuszy królika w solance, składający się z 2 litrów wody i 4 łyżki soli. W nim musi leżeć co najmniej 12 godzin, aby mięso równomiernie просолилось ze wszystkich stron.
2
Wyjąć królika z solanki i powiesić do wyschnięcia na świeżym powietrzu jeszcze na kilka godzin, aby nadmiar soli może spłynąć. Do tego można dołączyć tuszy na hak i złapać go nad wanną na linę, przeznaczoną do suszenia bielizny.
3
Przez dwie godziny królika natrzeć pieprzem, płynnym dymem, i drobno измельченным czosnkiem. Dzięki sztućców, przypraw wędzony królik będzie bardziej aromatyczna.
4
Jako wędzarni można wykorzystać gotowe urządzenia, oferujące w sklepach sportowych, lub dowolny grubościenne naczynia wystarczającą ilość.
5
Na dno garnka wsypać warstwę trocin o grubości kilku centymetrów. Najlepiej użyć wióry z drzew owocowych, nadadzą mięsu artykuł zapach.
6
Z góry trocin umieścić kratkę, na którą należy umieścić tuszy królika. Aby nie пригорала, posmarować ruszt olejem roślinnym. Wędzarnia musi zamykać od góry, im gęstszy, tym lepiej. Niektórzy używają do wędzenia medyczne биксы do sterylizacji narzędzi.
7
Umieść wędzarni na kuchence gazowej lub электроплитку na 2-2,5 godziny. Czekając, kiedy wędzarnia ostygnie, można spróbować mięsa na stopień gotowości.
Należy zwrócić uwagę
Do gorącego wędzenia królik musi być nie za stary i zbyt grubo. W przeciwnym razie mięso może być zbyt trudne, a вытапливающийся tłuszcz po prostu zaleje wszystkie opiłki, że będzie utrudniać dalszego był najbardziej przydatny do wędzenia.

Porada
Najlepiej wykonywać wędzenie królika na świeżym powietrzu, ponieważ nawet najbardziej hermetyczne opakowania przepuszcza dym na zewnątrz. W przeciwnym razie prawdopodobieństwo zepsuć sufity w kuchni jest wystarczająco duży.

logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *