Jak nadymać się sadło w аэрогриле

Każda jedzenie gotowane w domu, jest i lepiej. W tym закопченное sadło. Ponieważ stosowane przyprawy dobierane są zgodnie ze swoim gustem. Nadymać się sadło w аэрогриле nie jest trudne. Ponadto, można wybrać gorący metoda wędzenia lub zimny.

Jak nadymać się sadło w аэрогриле

Trzeba

    • 500 g smalcu (świeżego);
    • sól;
    • torebka żelatyny;
    • przyprawy (do smaku);
    • płynny dym;
    • wióry olcha.

Instrukcja

1
Idź do sklepu i wybierz odpowiedni kawałek boczku. Lepiej będzie, jeśli okaże się dużo mięsa warstw. Dymiący produkt, w tym przypadku będzie smaczniejsze.
2
Weź nabyte sadło i oczyścić go. Usuń обветренности. Aby to zrobić, wystarczy поскрести go nożem. Pokroić boczek w małych kawałkach.
3
Doprawić solą sadło. Sól do tego wybrać mielenia grubego. Jodowana się nie nadaje, ale sól morska, do wędzenia, będzie bardzo dobra. Dokładnie wcieraj sól w kawałek boczku.
4
Posypać pieprzem. Idealny czarny pieprz lub mielona czerwona. Smalec można bardzo gęsto posypać papryką. To ostrość nie da, ale sadło zdobywa atrakcyjny, apetyczny wygląd. Czarnego pieprzu wiele nie sprowadź nam wystarczy i niewielkiej ilości. Można posypać sadło przypraw i aromatycznych ziół. Nadają się wszelkie. Tymianek, szałwia, rozmaryn, oregano czy gałka muszkatołowa. Każda z ziół doda gotowego produktu swój niepowtarzalny zapach. Czosnek (3-4 ząbki) nadaje się też do tego trzeba go wstępnie grind.
5
Zostaw przetworzony tłuszcz w chłodnym miejscu na jeden lub dwa dni, nie więcej. Powinno się położyć.
6
Za 12 godzin przed rozpoczęciem procesu wędzenia weź sadło i traktować go płynnym dymem. Można to zrobić za pomocą pędzelka.
7
W misce z zimną wodą, dodaj żelatynę. Kiedy jest dobrze набухнет, postaw miskę na ogień i mieszając, podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Dodaj papryka.
8
Opuść kawałki słoniny w gorącej желатиновую mieszanka na 2-3 minuty.
9
W аэрогриль (na dno) umieścić wióry olchy (można яблоневую wióry). Zwilż ją wodą.
10
Ułożyć sadło na kratkę аэрогриля. Temperaturę należy ustawić nie mniej niż 65 stopni. Коптите sadło dwie-trzy godziny. Okresowo sprawdzaj stan produktu. Jeśli to konieczne, ponownie zagruntować powierzchnię sadło żelatyną.
11
Wyjąć gotowy smalec z аэрогриля. Ostudzić. Produkt gotowy do spożycia.
Należy zwrócić uwagę
Przy zakupie sadło uważajcie, aby nie miało ono żółtego odcienia, i nie było luźne. To sadło słabej jakości i, być może, подпорчено. Spożywanie go w żywności może doprowadzić do uszkodzenia zdrowia.

Porada
Wędzone boczek najlepiej przechowywać w szklanym słoju ze szczelnie zamkniętą pokrywą. Wtedy w lodówce nie rozprzestrzenia się jego zapach.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.