Jak smażyć filety z mintaja

Минтай trudno przypisać do деликатесным gatunków ryb, ale i z jego pomocą można urozmaicić codzienne menu. Najłatwiej jest gotowane smażone filety z mintaja, dla którego chcesz uzyskać minimalną ilość czasu. Przestrzegając pewnych zasad przygotowania, można uzyskać apetyczne danie.

Jak smażyć filety z mintaja

Trzeba

    • Filet z mintaja;
    • olej roślinny;
    • jajko;
    • tarta.

Instrukcja

1
Przed tym, jak smażyć filety z mintaja, chcesz go odmrozić. Im cieńsze warstwy, tym szybciej оттают. Nie należy w celu przyspieszenia procesu ryby zanurzać w wodzie. W tym przypadku traci soczystość i staje się sucha. Szczególnie ważne jest to reguła dla pollack, który nie jest zbyt жирен sam w sobie.
2
Gdy filet coś da, pokroić na porcje pożądanego rozmiaru. Mogą one być o szerokości co kilka centymetrów, tak i w połowie od całego kawałka polędwicy, wszystko zależy od osobistych preferencji. Na czas gotowania ma wpływ tylko grubość kawałka.
3
Aby ryba była bardziej nawilżona, posypać ją przyprawami i posypać sokiem z cytryny. Można użyć pieprz czarny, oregano, tymianku lub innych ziół, które najbardziej lubisz. W nich filety trzeba wytrzymać przynajmniej 20-30 minut.
4
Następnie rozłupane w głębokim talerzu jajko, dodać sól i ubić do jednorodnej konsystencji. Na płaski talerz wsypać bułkę tartą.
5
Na patelni раскалите do wrzenia olej roślinny. Stopień gotowości określić bardzo prosto: na powierzchni oleju pojawiają się małe pęcherzyki.
6
Weź kawałek polędwicy, zanurzyć go w jaja лезьон i zwinąć w panierce ze wszystkich stron.
7
Ułożyć rybę w rozpalonej olej. Postępuj tak z każdym kawałku, aż cała patelnia nie będzie wypełniona.
8
Pieczone filety na średnim ogniu, aż do uzyskania gładkiego, na złoty kolor, po czym łopatką odwróć rybę na drugą stronę. Na przygotowanie filety z obu stron trwa od 5 do 7 minut, w zależności od grubości kawałków.
Należy zwrócić uwagę
Na smak gotowego dania ma wpływ stan samego filety. Jeśli po rozmrożeniu miąższ nie trzyma formę i rozpada się na fragmenty, to znaczy, że ryba wielokrotnie перемораживалась. W tym przypadku lepiej smażony минтай w cieście, zachowuje порционную kształt każdego kawałka.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.