Jak smażyć mrożoną rybę

Ryby to źródło wielu substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. I niech smażone ryby – to nie jest dietetyczne danie, ale ja ozdobi każdy stół, tym bardziej, że go przygotować wystarczy.

Jak smażyć mrożoną rybę

Trzeba

    • ryba;
    • olej roślinny;
    • sól;
    • przyprawy.

Instrukcja

1
Przed tym jak usmażyć rybę, należy ją odmrozić. Najlepiej robić to w temperaturze pokojowej, dlatego tuszy z zamrażarki należy zdobyć z góry. Można rozmrażać ryby w kuchence mikrofalowej, ale jeśli prawidłowo ustawić masę, to hgt może lekko обвариться. Przyspieszyć proces może nurkowania ryby w wodzie, ale przy takim rozmrożeniu wszystkie soki wyprane i miąższ będzie suchy.
2
Po tym jak ryba została odmrożona, wyczyścić ją i uwolnij od wnętrzności, jeśli w ogóle. W zależności od wielkości tuszki można smażyć ryby w całości lub pokroić na porcje kawałki. Gotowe do smażenia tuszy замаринуйте w przyprawach. Do tego posypać rybę czarnym pieprzem, majerankiem, kolendrą lub innymi przyprawami i odstawić na 30-40 minut.
3
Przepisy na smażone ryby są zróżnicowane, ale zasada przygotowania jest podobny: tuszki smażymy w dużej ilości oleju, dzięki któremu na nich okazuje się płaski, złoty skorupy. Do tego weź patelnię, wlać do niego olej i rozgrzać do stanu wrzenia.
4
Każdy kawałek ryby lub tuszy zwinąć w mące lub bułce tartej, po czym ułożyć w rozpalonej olej. Efekt smażenia pozwala osiągnąć taką ilość oleju, w którym znajduje się nie mniej niż połowa kawałka.
5
Na dużym ogniu smażyć rybę w ciągu kilku minut aż do powstania gładkiej skórki, po czym odwróć ją łopatką na drugą stronę. Po tym, jak kawałek będzie równomiernie обжарен, zmniejsz ogień i doprowadzić ryby do miękkości. Pokrywką patelnię nie przykrywać, bo inaczej efekt jest ostry, jest zgubiony..
Porada
Czas gotowania zależy od grubości kawałka. Małe rybki typu мойвы można gotować przez 5-10 minut, grubsze kawałki makreli lub morszczuka пожарятся za 10-15 minut. Najszybciej przygotowuje się z polędwicy, 5-7 minut do miękkości w zupełności wystarczy.

logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *