Jak smażyć kurczaka żołądki

Żołądki ptaków – mięso twarde i nie bardzo odżywczy. Ale ich neutralny smak daje pole do popisu kulinarnej fantazji, bo bez sosu tutaj się nie obejdzie. Zmiękczyć mięso przed gotowaniem pomoże korniszon.

Jak smażyć kurczaka żołądki

Trzeba

    • 500 g kurzych żołądków;
    • 200 g brokułów;
    • pietruszka
    • czosnek;
    • 200 g śmietany (20%);
    • 2 łyżeczki musztardy;
    • 50 ml sosu sojowego;
    • 1 łyżka startego imbiru;
    • 50 ml mleka;
    • 0,5 szklanki mąki;
    • 1 jajko;
    • 30 ml koniaku;
    • 1 szklanka oleju roślinnego;
    • 1 łyżeczka masła;
    • przyprawy
    • sól.

Instrukcja

1
Zagotuj mleko, trochę ostudzić, sift 0,5 szklanki mąki przez sitko do miski. Wlać ciepłe gotowane mleko, wymieszać, dodać 30 ml koniaku.
2
Umyj jajka, oddzielić żółtka od białek, utrzyj żółtko z solą, dodać do mieszanki mąki, koniaku i mleka i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka odłóż do lodówki, on jeszcze potrzebny. Daj кляру postac 40-50 minut w temperaturze pokojowej. Można zrobić gęsty кляр, który tworzy grubą, „ciasto” ciasto, lub bardziej płynny, tworząc cienką, chrupiącą skórkę.
3
Ugotować żołądki z kurczaka w osolonej wodzie przez 1,5 godziny, pokroić w takie same kawałki. Połącz w misce sos sojowy i pieprz, imbir, dodać przyprawy do smaku i замаринуйте w tej mieszanki kurczaka komory na 30 lub 40 min..
4
Ubić białka do słabej piany, dodać кляр. Wyjąć komory z marynaty, drenaż, zanurzyć każdy w кляр i zwinąć w cieście, po czym smażyć w głębokim tłuszczu do na złoty kolor.
5
Podsmażyć kawałki w głębokiej patelni lub w żeliwnym kocioł. Wlać na patelnię lub kazan warstwę oleju roślinnego w 3-4 cm, jak należy rozgrzać, i umieścić tam komór. Uzupełniać olej w razie potrzeby.
6
Wyjąć gotowe komory, rozłożyć na durszlak lub ułożyć na papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar oleju.
7
Przygotować sos: weź mrożoną kapustę, brokuły, zagotuj wodę, подсолите i umieścić tam kapustę nie размораживая, gotować przez 5 minut, wyjąć łyżką cedzakową i drenaż. Oczyścić i drobno posiekać czosnek (4 ząbki), pietruszkę umyć w zimnej wodzie, drenaż za pomocą ręczników papierowych, grubo posiekać.
8
Wlać na patelnię 1 łyżeczka oleju roślinnego i dodać 1 łyżkę masła, rozgrzać i podsmażyć w mieszaniny olejów brokuły z pietruszką i czosnkiem w ciągu 4-5 minut. Dodać musztardę, wymieszać i wlać śmietanę. Gotować na średnim ogniu jeszcze 5 min..
9
Przełożyć smażone warzywa do blendera i zrób z nich puree. Złóż komory z sosem.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.