Żołądki ptaków nie należą do cennych żywności, zawartość składników pokarmowych i składników odżywczych w nich dość nisko. Mięśniowy worek żołądka szorstki, więc albo trzeba marynować, albo gotować i dusić. Z drugiej strony, „poduszka” konsystencja gotowych żołądków – to jest dokładnie to, co sprawia, że danie atrakcyjne.
Trzeba
-
- Duszone żołądki z indyka:
- 600 g żołądków;
- 100 g cebuli;
- 2 ząbki czosnku;
- 30 g pietruszki
- zielonej cebuli i koperku;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 20 ml oleju roślinnego;
- 30 ml sosu sojowego.
- Dla marynowanych żołądków w piekarniku:
- 500 g żołądków;
- 200 g sosu teriyaki;
- 200 g czerwonego sosu do mięsa;
- 100 g sosu sojowego;
- 10 g mielonej papryki chili.
- Dla żołądków zapiekane z bakłażanem:
- 400 g żołądków;
- 6 bakłażan średniej wielkości;
- 1 duża cebula;
- 4 ząbki czosnku;
- 100 g żółtego sera;
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu groszkiem;
- 2 łyżeczki хмели-сунели;
- oliwa z oliwek
- sól.
Instrukcja
1
Żołądki umyć pod zimną wodą, usuń folie żółtawe, białe można zostawić. Ugotować je w osolonej wodzie do miękkości (około godziny), bulion zapisz.
2
Pokroić drobno cebulę, rozgrzej 20 ml oleju na patelni i podsmażyć cebulę. Odcedzić rosół z żołądków w oddzielnym naczyniu, pokroić w cienkie plasterki, dodaj na patelnię do cebuli, wymieszać. Dodaj trzy czwarte szklanki bulionu na patelnię i gotować na małym ogniu pod przykryciem około pół godziny.
3
Pokroić drobno czosnek, всыпьте na patelnię, dodać sos sojowy, wymieszać i gotować przez około pięciu minut. Posiekać pietruszkę, szczypiorek i koperek i posypać gotowe danie.
4
Marynowane żołądki w духовкеПомойте i żołądki pokroić na około cztery części każdy. Umieścić w misce i dodać gotowy sos teriyaki, czerwony sos do mięsa (nie ostry), sos sojowy, pieprz i chili. Zostaw marynować w ciągu jednej do półtorej godziny. Застелите blachę papierem do pieczenia lub posmarować masłem, nałożyć marynowane żołądki, na wierzchu folią aluminiową, piec w ciągu godziny.
5
Żołądki pieczone z баклажанамиПромойте żołądki, umieścić w garnku i zalać 1,5 l wrzącej wody, zdjąć pianę, dodać paprykę, groszek i gotować na małym ogniu do miękkości (około pięćdziesiąt minut). Odcedzić bulion i żołądki pokroić w cienkie plasterki.
6
Umyć bakłażany, usuń плодоножку, pokroić wzdłuż, posmarować olejem ze wszystkich stron. Rozgrzej piekarnik do 180oc, umieścić bakłażan rozcięciem do góry na blasze, piec około pół godziny, do miękkości.
7
Pokroić drobno cebulę i czosnek, rozgrzej patelnię z dwoma łyżkami oliwy z oliwek, podsmażyć cebulę i czosnek na średnim ogniu. Włóż na patelnię pokrojone żołądki, dodaj хмели-сунели i sól, gotować około czterech minut.
8
Wyjąć blachę z bakłażanem z piekarnika, delikatnie wyjmij miąższ, pozostawić na ścianach około dwa centymetry miąższu. Posiekać rdzenia bakłażan, dodaj do желудкам na patelni, dodać oliwy z oliwek. Napełnić tej mieszaniny połówki bakłażana, na wierzchu posypać tartym serem, włożyć do piekarnika i piec przez około dziesięć minut.
Kategoria:
Przepisy kulinarne