Jak przygotować mięso bobra

Mięso bobra nie jest tak popularny, jak inne zwierzynę, jednak nie jest to smaczne i przydatny produkt. W kuchni używany jest mięso dwu-trzyletnich zwierząt. Przy rozbiorze najważniejsze – nie dotykać żelaza, выделяющую nieusuwalny zapach, tzw. бобровую strumienia.

Jak przygotować mięso bobra

Trzeba

    • 400 g mięsa bobra (żeberka);
    • 1 cytryna;
    • 1 główka cebuli;
    • 2 marchewki;
    • 1 jabłko;
    • 3 łyżki masła;
    • 1 główka czosnku;
    • 5-7 gałązek tymianku;
    • 100 ml śmietany;
    • sól
    • czarny pieprz.

Instrukcja

1
Разделайте tuszy bobra, zdrap z mięsa folii i dokładnie spłukać. Drenaż i pokroić tuszy małymi kawałkami na 4 cm długości, żeberka разрубите na pół i podzielić na kawałki z kilku żeberek. Oczyścić czosnek z łupin, połowę ząbków drobno posiekać nożem, drugi trzeba będzie później.
2
Umyj cytryny, pokroić na pół, wycisnąć z każdej połówki sok, powinno być około 1 szklanki. Weź głęboki emaliowanej lub szklanej miski włóż mięso, dodaj czosnek, wlać sok z cytryny i dokładnie wymieszać, aby równomiernie rozprowadzić czosnek i sok.
3
Doprawić solą, posypać свежемолотым czarnym pieprzem lub innymi przyprawami do smaku) i wymieszać jeszcze raz. Przykryć miskę folią spożywczą lub pokrywką i włożyć do lodówki na 5-6 godzin.
4
Umyć i oczyścić marchew, pokroić dużymi kółkami, 2-3 cm długości, umyć cebulę i pokroić na ćwiartki i każdą четвертинку na dwie połówki. Rozgrzać na patelni 3 łyżki masła i podsmażyć kawałki cebuli ze wszystkich stron do uzyskania złotego koloru, należy umieścić w oddzielnym naczyniu i posypać solą i pieprzem do smaku.
5
Weź duży żeliwny kocioł lub patelnię z wysokimi burtami i wlać na dno warstwę oleju roślinnego około 0.5-1 cm, раскалите go na ogniu i szybko podsmażyć kawałki mięsa bóbr ze wszystkich stron, podczas gdy ono pokryte złotą skórką. Jeśli mięso jednocześnie nie mieści się w kazan jedną warstwą, następnie smażyć porcjami.
6
Dodać do mięsa pokrojoną marchew, wymieszać i podsmażyć z marchewką w ciągu 10 minut, dodać cebulę, wymieszać i gotować jeszcze 15 minut. Umyć i oczyścić jabłko, pokroić resztę czosnku i drobno pokroić jabłko.
7
Dodaj do kazan 1-1,5 szklanki wrzącej wody i wymieszać, gotować jeszcze 10 minut. Wyczyść tymianek od стебельков, posiekać na kawałki 0,5-1 cm długości. Dodaj jabłka, czosnek, tymianek, wymieszać i gotować jeszcze 5 minut, dodać 100 ml śmietany, odrzucić ogień do minimum i gotować jeszcze 20 minut. Podawać z frytkami.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.