Polowanie na dzika – jedna z najbardziej fascynujących i niebezpiecznych. Natomiast po udanych łowów można przygotować wiele pysznych potraw z różnych części dzika. Z wątroby można przygotować pasztet, wątroby ciasto lub zgasić ją z winem.
Trzeba
-
- Wątroba dzika;
- 150 g masła;
- 5 cebul;
- pieprz;
- liść laurowy;
- sól;
- cukier;
- 100 g mleka;
- 3 jajka;
- 60 g wędzonego boczku;
- 1 szklanka mąki;
- 100 g czerwonego wina.
Instrukcja
1
Вымочите wątroba dzika w 2 % уксусном roztworze lub w piersi surowicy, aby pozbyć się specyficznego zapachu. W tym celu należy nie mniej niż 5 godzin. Następnie oczyścić wątrobę z folii. Ten etap jest taki sam dla wszystkich dań z wątroby.
2
Pasztet z wątroby кабанаОтварите wątrobę w osolonej wodzie do miękkości, dodać liść laurowy i pieprz. Oczyścić cebulę pokroić i podsmażyć na patelni. Mielone gotowe wątrobę i smażonej cebuli dwa razy. Wymieszać mięso mielone z разогретым masłem, dodać pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Dodać mleka lub śmietany, jeśli pasztet okazał się густоват. Podawać na zimno.
3
Wątroby ciasto Wątroba dzika należy zbyt mocno odchylać w maszynce do mielenia mięsa wraz z głowicami cebuli. Dodaj do wątroby mielone mięso, mleko, jajka, sól i mąkę. Powinno być ciasto jak na naleśniki. Gotować flaki naleśniki i złożyć je na siebie. Każdy naleśnik smarować mieszanką majonezu i startego czosnku. Okazuje się bardzo pyszny i piękny tort.
4
Wątroba dzika z winem Вымоченную i oczyszczona wątroba нашпигуйте kawałkami wędzonego boczku. Następnie podsmażyć ją ze wszystkich stron na patelni. Dodaj posiekane pierścieni, cebula, liść laurowy, czarny pieprz, wlać gorącej wody, zamknij patelnię pokrywką i gotować 20-30 minut. Na krótko przed gotowości подлейте czerwone wino, do smaku dodać sól, ocet i cukier. Gotową wątrobę pokroić i podawać z ryżem.
5
Flaki котлетыПерекрутите przygotowaną wątroba dzika, cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone szklankę kaszy manny. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Łyżką kłaść farsz porcjami na rozgrzaną patelnię i usmażyć. Oczyścić cebulę i marchew i drobno pokroić. Podsmażyć oddzielnie i umieścić w garnku. Smażone kotlety ułożyć na поджарку. Dodaj trochę osolonej wody, liść laurowy, przyprawy do smaku i umieścić тушиться na 10 min..
Kategoria:
Przepisy kulinarne