Jak gotować mięso z warzywami

O delikatnym smaku i pięknym zapachu, danie z mięsa i warzyw stanie się ozdobą twojego stołu. Zawarte w warzywach olejki eteryczne korzystnie wpływają na trawienie, przyczyniając się do wydzielania przewodu soku.

Jak gotować mięso z warzywami

Trzeba

    • 1,5 kg mięsa;
    • 300 g bakłażan;
    • 200 g cebuli;
    • 300 g marchwi;
    • 300 g ziemniaków;
    • 200 g papryki bułgarskiej;
    • 200 g pomidor;
    • 100 ml wody;
    • 3 łyżki. l. oleju roślinnego;
    • natka pietruszki i koperek;
    • sól
    • pieprz do smaku.

Instrukcja

1
Umyć bakłażany, zetrzeć ręcznikiem i wyciąć z nich skórki. Pokroić w drobną kostkę. Oczyścić i opłukać pod zimną wodą łuk, po czym pokroić go w cienkie pół pierścieniami. Mięso dobrze umyć i pokroić na małe kawałki.
2
W rondlu (kocioł, rondel) wlej olej i rozgrzej na małym ogniu. W разогретое olej dodać cebulę i smażyć przez 2-3 minuty, stale mieszając. Po czym dodać mięso i gotować 20 minut, z zamkniętą pokrywą.
3
Marchew oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce do koreańskiej marchewki lub pokroić w cienkie w kostkę. Ziemniaki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Weź głęboki talerz, umieść w niej ziemniaki i zalać zimną wodą, aby usunąć nadmiar skrobi.
4
Mięso z cebulą, doprawić solą, pieprzem i gotować przez 13-15 minut, mieszając co pewien czas. Ułożyć na wierzchu bakłażana, nie mieszając, trzymać na ogniu jeszcze 7-10 minut.
5
Do małego garnka wpisz 100 ml wody i doprowadzić do temperatury wrzenia. Pod bieżącą wodą, umyć ziemniaki i umieścić go kolejną warstwą w rondlu, dodać wodę i gotować jeszcze 10 min..
6
Pokroić na dwie części pieprz, usuń partycje i nasiona i dokładnie spłukać. Pokroić w cienkie paski.
7
Dodaj do patelni warstwę marchewki, przez 10 minut warstwa pieprzu i trochę soli (0,5 łyżeczki). Gotować mięso z warzywami w ciągu 15 minut, nie mieszając.
8
Weź niewielką pulę, umieść w niej pomidory, zalać wrzącą wodą przez 20-30 sekund. Później o ustalonej porze, wylać gorącą wodę i wlać pomidory z zimną wodą na 1 minutę. Delikatnie wyjąć owoce z płynu i usunąć z nich skórę. Pokroić pomidory małymi klockami. Warzywa dobrze umyć pod bieżącą wodą i umieścić na bawełnianej ręcznik do wyschnięcia.
9
Dodać do mięsa z warzywami, pomidory i pozostawić na ogniu jeszcze przez 15 minut. Następnie wszystko delikatnie wymieszać i gotować przez 20-25 minut. Drobno posiekaj zioła i dodać do patelni. Po upływie 5 minut, wyłączyć ogień i pozostawić do gotowego dania zaparzenia 8-10 minut.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.