Jak smacznie gotować makaron

W Rosji dania z włoskich makaronów stały się znane około 200 lat temu, choć pierwsze wzmianki o nich znajdują się w Starożytnej Grecji, Starożytnym Egipcie, Starożytnych Chinach. Makarony są dobre na śniadanie, ponieważ zawierają węglowodany złożone, które długo podzieli się w organizmie człowieka, dzięki czemu następuje równomierny rozkład wytworzonej energii. Sałatki, zapiekanki i inne dania z nich są dzisiaj bardzo popularne, klasyczne i nowe przepisy, które podbijają podniebienia na całym świecie. Główny towarzysz makaronu — pomidory, i to nie tylko w postaci sosu. Piec makaron razem z pomidorami i szynką.

Jak smacznie gotować makaron

Trzeba

    • 600 g makaronu
    • 300 g tłuszczu szynki
    • 100 g pomidorów
    • 150 g sera
    • 100 g stopionego masła
    • 2 szklanki mleka
    • 2 jajka
    • 50 g wędzonego boczku
    • bułka tarta
    • sól do smaku

Instrukcja

1
Ugotować makaron do miękkości w osolonej wodzie z obliczeń 1 litr wody na 100 g makaronu, przestrzegać czasu gotowania podanego na opakowaniu.
2
Rozłożyć je na durszlak, daj spłynąć wodzie.
3
Ser zetrzeć na tarce, szynkę drobno pokroić.
4
Jajka ubić z mlekiem. Dodaj ser i szynkę. Następnie dodaj makaron. Wymieszać.
5
Boczek drobno pokroić i smażyć 1 minutę na suchej patelni. Dodaj rozdrobnione pomidory wraz z выделившимся sokiem, i, mieszając, smażyć wszystko razem jeszcze kilka minut.
6
Gdy sok z pomidorów zacznie выкипать, zdjąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać przygotowaną mieszankę z makaronu. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
7
Formę do pieczenia posmarować roztopionym masłem, posypać bułką tartą. Ułożyć w kształt makaronu. Piec w piekarniku w 160 stopniach przez 45 minut.
Należy zwrócić uwagę
Nie trzeba makaron wypłukać w zimnej wodzie, po ugotowaniu.
Zamiast ciepłego oleju na życzenie używać oliwa z oliwek.
Jeśli nie ma bułki tartej, następnie posypać formę do pieczenia mąką.

Porada
Nie trzeba makaron wypłukać w zimnej wodzie, po ugotowaniu.
Zamiast ciepłego oleju na życzenie używać oliwa z oliwek.
Jeśli nie ma bułki tartej, następnie posypać formę do pieczenia mąką.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.