Jak gotować makaron szklane

Szklana makaron – produkt wschodniej kuchni, który przyszedł do nas wraz z sosem, serem tofu i ostrą przyprawą wasabi. To odżywczy i nietypowe danie, nie ma wyraźnego smaku, więc do niego dobrze nadają się różne sosy, smażone warzywa, mięso. Przygotowanie szklanym makaronem nie można nazwać czasochłonne, ale wymaga pewnej wprawy.

Jak gotować makaron szklane

Instrukcja

1
Szklanej, lub целлофановой, kluski nazywają za to, że po ugotowaniu zachowuje przejrzystość. Można ją spotkać także pod nazwą „фунчоза”. Robią szklane makaron z krochmalu ryżowego lub бобового. Makaron z ryżu skrobi po ugotowaniu bardziej przypomina zwykły, cienki makaron, a z бобового – pozostaje bardzo przejrzysty.
2
Gotować przezroczysty makaron doświadczeni kucharze nie polecam. Namoczyć ją na 5-15 minut w bardzo gorącej wodzie lub nawet w gorącej wodzie. Następnie rozłożyć makaron na durszlak i dać jej postać chwilę, aby szkła cała woda (to ważne, inaczej przejrzyste nici szklanej makaron zysk dodatkową miękkość lub nawet rozpuszczą się i staną w zwykłej i неудобоваримую masy).
3
W niektórych recepturach spotyka się zalecenie rzucać szklaną makaron do wrzącej wody i gotować, mieszając, przez 3 minuty, ale nie więcej, aby makaron nie переварилась. Możesz spróbować i tej metody, ale jest on bardziej nadaje się gęstsze makaron z бобового skrobi. Gotowy makaron musi być miękka, trochę śliskie, ale nie разваренной, i zapisać formularz. Jeśli prześwietlić ją w gorącej wodzie, istnieje niebezpieczeństwo, że ona po prostu się rozpuści.
4
Po ugotowaniu pokroić szklaną makaron nożyczkami. Ponieważ jej podjęta tankować wystarczająco słony sos sojowy to wody, w której makaron zalać, nie należy solić. Sama makaron w gotowej postaci prawie безвкусна, dlatego фунчоза – to świetny dodatek i doskonała baza do sałatek. Jedzą ją zarówno ciepłej, jak i zimnej.
5
Jeśli planujesz gotować ze szklanym makaronem zupa, trzeba ją dodać na kilka minut do miękkości, w żadnym przypadku nie wcześniej, i nie należy moczyć przed gotowaniem.
6
Ponadto, szklane makaron można smażyć w głębokim tłuszczu. Pieczona w rozgrzanym подсолнечном lub oleju sezamowym w ciągu kilku minut makaron staje się przyjemnie chrupiące. Przed smażeniem makaron również nie moczy.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.