Gotować w podwójnej kotła można praktycznie wszystkie dania. Przy tym zachowuje wartości odżywcze produktów, pozostaje w nich więcej witamin i mikroelementów, smak gotowane na parze żywności bardziej naturalny i delikatny. Ale do makaronu to wszystko nie jest prawdą. Więc co, nie wolno ich gotować w podwójnej kotła? Jeśli się bardzo chce, można.
Trzeba
-
- Do gotowania makaronu użyj:
- 300 g makaronu;
- pół łyżeczki oleju słonecznikowego;
- 1 łyżeczka soli;
- elektryczną parowiec z miską ryżu.
- Do gotowania makaronu z mięsem należy:
- 400 g makaronu;
- 500 g kurczaka;
- 1 główka cebuli;
- 60 g masła;
- 1 łyżeczka soli;
- czarny pieprz do smaku;
- talerz;
- łyżka;
- nóż;
- parowar.
Instrukcja
1
Należy pamiętać, że podczas gotowania w podwójnej kotła par będzie po prostu ciepłej wody, w której makaron gotować, tak samo, jak zwykle, ale w temperaturze 75-85 stopni. Dlatego makarony mogą слипнуться. Aby tego uniknąć, wybierz makaron z pszenicy durum. Kup gęste makaron duży rozmiar.
2
Wlać do dolnej części naczynia wymagana ilość wody. Zamontować górną część naczynia. Weź kielich do gotowania ryżu i wsypać tam makaron. Zalać je wodą tak, aby jej poziom był o około 1 cm powyżej poziomu makaronu. Dodaj do miski olej roślinny i sól. Olej roślinny pomoże zapobiec zlepianiu się makaronu.
3
Przykryć parowiec pokrywę i włącz ją. Gotuj makaron w ciągu około 20 minut. Po czym wyłącz parowiec, wyjmij makaron i przemyć je ciepłą wodą. Procedura ta pomaga usunąć nadmiar skrobi, a makaron nie będą stosować.
4
Ułożyć makaron na talerz i podawać na stół jako dodatek. Posypać je serem, posmarować ketchupem lub innym sosem, w zależności od twoich upodobań kulinarnych. Można również posypać makaron drobno posiekaną natką, zmieszanej z czosnkiem.
5
Postaraj się gotować w podwójnej kotła makaron z mięsem z kurczaka. Do tego trochę ugotować je z góry w normalny sposób, ale nie do miękkości. Mięso z kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą, pieprzem i umieścić na talerzu. Cebulę pokroić w cienkie pierścionki i dodaj do mięsa.
6
Masło pokroić w małe kawałki, dodać do makaronu. Makaron z olejem, połóż na talerz z mięsem i cebulą i dokładnie wszystko wymieszać. Powstałą mieszankę ułożyć w misce parowca. Przykryć parowiec pokrywę, włącz ją i przygotować swoje nowe danie w ciągu godziny.
7
Wyłącz parowiec, wymieszać, gotowe danie, wyjąć rozłożyć go do miski. Podawać na stół gorące, uprzednio posypane ziołami. Udekoruj danie z kawałkami pomidorów lub słodkiej papryki.
Należy zwrócić uwagę
Nie wolno otwierać pokrywy naczynia podczas gotowania, ponieważ para może bardzo mocno poparzyć. Ponadto, otwieranie pokrywy wydłuża czas gotowania.
Porada
Pomidorowy sos do makaronu można również samodzielnie przygotować w podwójnej kotła. Dodać do niego swoje ulubione przyprawy i uzyskaj sos znacznie bardziej smaczne, a co najważniejsze – bardziej przydatny, niż zakupu.
Kategoria:
Przepisy kulinarne