Pierogi – tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, która ma wielu fanów. Robić pierogi w podwójnej kotła wcale nie jest trudniejsze, niż się gotować lub piec. Natomiast, zdaniem lekarzy, gotować na parze najlepsze.
Trzeba
-
- Dla testu:
- mąka pszenna 400 g
- jaja 2 szt..
- woda 0,5 szklanki
- sól
- Do farszu:
- wołowina 200 g
- wieprzowina 200 g
- cebula 2 szt.
- sól i pieprz do smaku
Instrukcja
1
Przesianą mąkę wsypać zjeżdżalnią, zrób w niej wgłębienie, doprawić solą. Dodaj jajka, wlać pół szklanki wody. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i przestanie przyklejać się do rąk. Następnie przykryć ciasto ręcznikiem i pozostawić na 30-40 minut.
2
Przygotować farsz, aż ciasto „odpoczywa”. Do tego przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa wołowiny i wieprzowiny. Do przygotowania pierogów w podwójnej kotła można korzystać tylko z wołowiny, ale w tym przypadku lepiej przewinąć trochę sadła. Bez niego farsz będzie się wydawać суховатым. Dodać mięso do smaku sól i pieprz czarny. Wyczyść żarówki z łupin, pokroić na 4 części i przewiń. Aby farsz nie był zbyt stromy, wlać do niego kilka łyżek przegotowanej wody i dobrze wymieszać.
3
Rozwałkować ciasto. Warstwa musi być cienka, ale wytrzymała. Wytnij filiżankę lub szklankę równe plastry. Na środek kółeczka umieścić małą kulkę farszu. Brzegi ciasta połączyć ze sobą, защипите i skręć w „oczko”.
4
Zrób to samo z pozostałymi plasterki ciasta. Z resztek ciasta można przygotować domowy makaron lub ulepić je i rozwałkować kolejną warstwę ciasta. Zlepione pierogi położyć na deski do krojenia lub płaskie dania, присыпанные mąką. Wrzuć pierogi na zimno i daj im twardnieje.
5
W misce naczynia wlać gorącą wodę (to znacznie przyspieszy proces gotowania). Ułożyć pierożki na parowiec i włącz ją. Pierożki będą gotowe w 15 minut. Można je zostawić na dłużej długi czas – do pół godziny. Pierogi nie разварятся, ale пропитаются prom i staną się bardziej soczyste.
Należy zwrócić uwagę
Jeśli podczas przygotowywania farszu spełnione odpowiednie proporcje, to wymaga trochę przypraw i umiarkowanej ilości cebuli.
Porada
Zamiast zwykłej wody do ciasta można dodać zimną mineralną. W tym przypadku będzie ono bardziej miękkie i delikatne.
Kategoria:
Przepisy kulinarne