Jak przygotować tarło karpia

Jeśli chcesz zafundować rodzinę smacznej i zdrowej żywności, to najlepiej przygotować ją samodzielnie. Mając stosunkowo niedrogą tarło karpia można przygotować pyszne dania, z których każda nie wymaga dużo czasu i szczególnych wiedzy w kuchni.

Jak przygotować tarło karpia

Trzeba

    • świeże ikra karpia;
    • cytryna/limonka;
    • mała jodowana sól;
    • czarny pieprz;
    • oliwa z oliwek;
    • olej słonecznikowy rafinowany olej;
    • olej sezamowy;
    • masło;
    • bazylia;
    • jajko (białko);
    • majonez/śmietana;
    • ceramiczne naczynia;
    • 2 metalowe miski;
    • koronka;
    • zimna woda;
    • widelec;
    • łyżka łyżeczka/jadalnia;
    • drewniana łyżka.

Instrukcja

1
Pierwszy etap przygotowania — czyszczenie i ambasador łydki. Tarło karpia trzeba oczyścić z folii. Należy to robić ostrożnie, aby nie zniszczyć jaja. Następnie dodać sól do smaku i odstawić do lodówki na 2,5-3 godziny. Najważniejsze, że ikra nie jest bardzo zimno, więc umieścić go na dolną półkę lodówki.
2
Przez 2-3 godziny wyjąć jaja z lodówki i przełożyć ją do ceramicznej miski. Następnie wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać drewnianą łyżką. Po tym, jak miesza się składniki w jednolitą masę, dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego i ubić trzepaczką. Mieszaj masę do momentu, aż oba oleju nie перемешаются i nie połączą się z kawiorem.
3
Jeśli nie chcesz взбитую kawior, można spróbować innego, nie mniej pyszny przepis. Składniki weź te same, co i w pierwszym wariancie. Również oczyścić jaja, doprawić solą i zostawić w lodówce na 4 godziny. Potem dodać 3 łyżeczki olej sezamowy i 2 łyżeczki oliwy z oliwek. Wszystko wymieszać i zostawić w lodówce na 30 min..
4
Pozostaje tylko przełożyć tarło w piękną miskę i podlać, podczas którego serwujemy świeży sok z cytryny. Można użyć i sok z limonki. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać, ostudzić икорную masę na lodzie, udekoruj plasterki cytryny, posiekanymi liśćmi bazylii oraz pieprzem. W końcu musi się udać przyjemna w smaku kawior karpia.
5
Jeśli nie boisz się eksperymentować, to spróbuj polać swoją ikrę specjalnym sosem. Przygotować go bardzo łatwo, wystarczy ubić 1 białko z 0,5 łyżeczka soli, dodać 1 łyżka majonezu lub śmietany. Taki sos świetnie оттенит walory smakowe przygotowanych łydki.
6
Możesz korzystać i innych przepis ikry karpia. Najpierw trzeba ją umyć, i, nie oddzielając folii, umieścić w metalowej misce. Do łydce należy dodać 100-150 g masła i 100 g słonecznikowego rafinowanego oleju, sól do smaku. Dane proporcje podane są na około litrowa puszkę kawioru.
7
Dalej w kąpieli wodnej na małym ogniu, należy intensywnie mieszać widelcem jaja około 10-15 min. Folie zwijają się i je bardzo łatwo złapać na wtyczkę i oddzielić od łydki. Po tym, jak film oddzielone, ikra karpia zacznie przyjmować pomarańczowy odcień. Jak tylko wszystkie kawior zmieniła kolor, trzeba zdjąć miskę z kąpieli wodnej i nadal mieszać, umieścić w misce większej średnicy wypełnionej zimną wodą. Jeśli prześwietlić kawior na ogniu, ona побелеет i zrobi — będzie twarda i nie smaczne. Po tym, jak kawior ostygła, umieścić miskę w lodówce. Po tym jak икорная masa całkowicie ostygnie, można go używać zamiast lub razem z masłem w przygotowaniu kanapek.
Porada
W celu nadania łydce pikantnego smaku można użyć innych ziół. Jeśli ci się nie podoba bazylia, wymień go tymiankiem, miętą lub koperkiem, ale w żadnym wypadku nie natką pietruszki.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.