Jak przygotować kimchi

Kimchi, kim-chi, кимчхи, чимчхи, чимчха – to wszystko nazwy popularnego koreańskiego dania. Stanowi ono kiszone warzywa, doprawiony ostrą przyprawą. Aby przygotować kimchi, najczęściej korzystają z pekińską kapustę. Również danie przygotowywane z kalarepy, rzodkiewki, ogórki, bakłażan, chińskiej rzodkwi. Czasami dodaje owoce morza.

Jak przygotować kimchi

Trzeba

    • Dla pierwszego przepisu:
    • kapusta pekińska – 2 głowy;
    • sól – 6 łyżki. l.;
    • woda – 2 litry;
    • czerwony pieprz;
    • gruszka – 1 szt.;
    • cebula – 1 szt.;
    • czosnek – 2 główki;
    • imbir starty – 1 łyżka. l.;
    • cukier – 1 łyżka. l.;
    • wyciąg z anchois – 0
    • 5 ar.;
    • daikon – 1 szt.;
    • szczypiorek – 1 pęczek.
    • Dla drugiego przepisu:
    • kapusta pekińska – 1 główka;
    • pieprz palenie świeże – 1 szt.;
    • papryka chili (mielona) – 1 łyżka. l.;
    • czosnek – 1 główka;
    • imbir świeży – 0
    • 5 h. l.;
    • kolendra – 1 łyżeczka;
    • olej roślinny – 1 łyżka. l.;
    • sól.

Instrukcja

1
Pierwszy przepis.Przepłukać kapustę i pokroić każdy udać się wzdłuż na cztery części. Zanurzyć każdą część do wody, rozprowadzić między liśćmi sól. Włóż kapustę do garnka i zalać wodą, pozostawić na 8 godzin.
2
Umyć osolonej kapustę pod bieżącą wodą, wycisnąć i rozłożyć na durszlak. Kiedy płynąć w dół nadmiar płynu, spróbuj kapustę na sól. To trzeba zrobić, aby rozwiązać ile soli należy stawiać na stację benzynową, do kimchi.
3
Przygotować wywar z ryżu. Wymieszać 2 łyżki. l. mąki ryżowej z niewielką ilością zimnej wody i wlać 1 łyżkę. wrzącej wody. Dobrze wymieszać składniki.
4
Posiekać czosnek i imbir, dodać do nich pieprz, ryż kompot, wyciąg z anchois, cukier, накрошенный szczypiorek. Dokładnie wymieszać składniki. Połącz mieszankę z cebuli, gruszką i rzodkiewka, plastrami w paski. Zostaw sos do zaparzenia na pół godziny.
5
Промажьте gotowego opatrunku każdy liść kapusty, a następnie ułożyć w pojemniku. Musi dobę stać w temperaturze pokojowej, aby stał się sok. Następnie pojemnik trzeba schować do lodówki na kilka dni. Przed podaniem kimchi należy pokroić na kawałki o długości 3 cm.
6
Drugi przepis.Pokroić kapustę pekińską wzdłuż na cztery części, ułożyć w garnku. Aby przygotować marynatę, rozpuszczamy w litrze gorącej wody 2 łyżki soli. Gdy zalewa ostygnie, wlać do nich kapustę i pozostawić w nim na dwa dni.
7
Przygotuj dressing do kapusty, do tego świeże papryki oczyścić z nasion i panna z czosnkiem przez maszynkę do mięsa lub posiekać w blenderze. Do чесночно-pieprzowej mieszaniny, dodać kolendrę, chilli, posiekany imbir i olej roślinny.
8
Przepłukać kapustę pod bieżącą wodą, a następnie wyciśnij i pokroić na małe kwadraty. Wymieszać ją z tankowaniem i umieścić w pojemniku, zabrać go w ciepłe miejsce. Przez dwa dni kimchi będzie gotowe.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.