Owoce morza dawno stały się stałym pokarmem dla rosjan, bo kupić można je w najbliższym sklepie. Z nich, na przykład, można przygotować lekkie i zdrowe sałatki na obiad, który nadaje się i do świątecznego stołu.
Trzeba
-
- Do sałatki z rukolą i горчичной sos:
- rukola 2 wiązki;
- owoce morza do smaku (najlepiej pasują krewetki);
- pomidory cherry;
- czosnek;
- oliwa z oliwek;
- musztarda;
- sól;
- ser parmezan.
- Do sałaty Morskiej koktajl”:
- owoce morza (mrożone lub z puszki);
- sałata lodowa;
- jaja 2 szt.;
- ogórek 2 szt.;
- pietruszka;
- sól;
- majonez lub oliwa z oliwek (do smaku).
Instrukcja
1
Przygotuj lekki pikantna sałatka z rukolą w горчичной stacji benzynowej. Dla niego można wybrać jako mieszankę owoców morza (obejmującą małże, kalmary, krewetki), jak i same krewetki królewskie. Umyć sałatę rukola pod strumieniem zimnej wody, umieścić na czysty ręcznik i pozwolić, aby odsączyć nadmiar wilgoci.
2
Przygotuj owoce morza. Rozmrozić mieszanka lub krewetki (ostatnie należy wstępnie oczyścić, pozostawiając tylko czubek ogona). Wyczyścić główkę czosnku. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek, umieścić dwa-trzy ząbki czosnku (można posiekać nożem).
3
Smażyć owoce morza na patelni w ciągu trzech minut, stale mieszając. Czosnek zdąży oddać im swój zapach, że będzie dobrze czuł się w gotowym talerzu.
4
Przygotować sos. Wymieszać oliwę z oliwek, trzy, cztery ząbki czosnku (nieodebranych przez чеснокодавку) i łyżeczkę musztardy. Umyć pomidory cherry.
5
Ułożyć w misce suszone рукколу, wlać sos i dokładnie wymieszać (zrobić to lepiej za pomocą kulinarnych szczypiec). Następnie dodać cherry (całe lub przekrojoną na pół), owoce morza, trochę soli i ponownie wymieszać.
6
Rozłóż sałatę do miski i posypać każdą porcję drobno tartym serem parmezan.
7
Przygotuj sałatkę Morskiej koktajl”, który doskonale łączy w sobie świeże warzywa i owoce morza. Ugotować jaja na twardo i wyczyścić je. Umyj ogórki, natka pietruszki. Z głowy góry lodowej zdjąć górne liście i wyrzuć je, a następnie rozłożyć go.
8
Pokroić jajka i ogórki w kostkę jednakowej wielkości, posiekać pietruszkę. Sałatka sam dołóżcie rękami na kawałki wielkości około 3×3 cm.
9
Przygotuj owoce morza. Jeśli zakupiłeś mrożone, zagotuj wodę w garnku, dodać trochę soli i zarzuć ich tam dosłownie na trzy minuty. W puszkach same owoce nie wymagają dodatkowej obróbki, po prostu zlać nadmiar płynu z puszki.
10
Weź misce i wymieszać w niej wszystkie składniki: sałata, ogórki, jajka, pietruszka, owoce morza. Lekko posolić. Opcjonalnie można dodać świeżo zmielony pieprz. Następnie włożyć sałatkę do smaku – oliwa z oliwek lub majonezem. Pierwsza opcja będzie mniej caloric.
Należy zwrócić uwagę
Zawsze zwracać uwagę na napisy na opakowaniu. Owoce morza mogą być свежеморожеными lub варено-морожеными. W drugim przypadku nie wymaga gotowania, wystarczy odblokować (lub umieścić w gorącej wodzie na minutę).
Porada
W sałatce „Morskiej koktajl” duże owoce morza, można je wcześniej pokroić na mniejsze części.
Kategoria:
Przepisy kulinarne