Jak przygotować risotto z suszonych owoców

Pilaw – tradycyjne danie kuchni orientalnej. Główny jego składnik – ryż jest bogaty w błonnik, skrobię i рибофлавином, wpływa na przemianę aminokwasów w organizmie. Istnieje wiele receptur gotowania pilaw: z mięsem, kurczakiem, warzywami i suszonych owoców.

Jak przygotować risotto z suszonych owoców

Trzeba

    • Dla słodkiego pilaw z suszonych owoców jest pobierana ilość produktów na oko:
    • ryż;
    • suszone owoce (suszone morele
    • śliwki
    • rodzynki);
    • masło lub ghee;
    • cukier kryształ;
    • sól.
    • Do świątecznego ormiańskiego pilaw z suszonych owoców:
    • 2 szklanki ryżu (длиннозернистого);
    • suszone owoce (suszone morele
    • śliwki
    • rodzynki
    • figi
    • daktyle);
    • migdały;
    • ormiański chleb pita;
    • ghee;
    • sól.

Instrukcja

1
Słodki pilaw z сухофруктамиРастопите w kocioł masło lub ghee. Dodaj suszone owoce i gotować je w oleju minut dwadzieścia-trzydzieści.
2
Переберите, dokładnie umyć ryż i włóż do тушеным сухофруктам. Doprawić solą i zalać zimną wodą tak, aby była na dwa palce powyżej ryżu. Dodać cukier kryształ.
3
Doprowadzić do wrzenia i zmniejsz ogień do najmniejszego. Gdy woda выпарится, delikatnie zebrać ryż zjeżdżalnią od krawędzi do środka.
4
Przykryć ściereczką lub ręcznikiem, wyłącz ogień i укутайте kazan w ciepłej tkaniny. Odstawić na dziesięć minut, piętnaście.
5
Pilaf nie przeszkadzajcie! Zdejmij ręcznik i tkaninę, przykryć od góry kocioł danie i gwałtownie odwrócić do góry dnem, tak aby owoce były na samym szczycie.
6
Świąteczny dram pilaw z сухофруктамиНалейте w kazan wody trzy razy więcej niż ryżu (jeśli gotować pilaw z dwóch szklanek wody trzeba sześć szklanek), umieścić na ogniu, doprowadzić do wrzenia i doprawić solą. Na taka ilość soli potrzeba około łyżeczka.
7
Переберите, umyć i wstępnie namoczyć na kilka godzin rys. Następnie wodę zlać, a ryż rozłożyć na durszlak.
8
Wsypać do kazan z wrzącej osolonej wodzie ryż, wymieszać i gotować przez dziesięć minut do miękkości. Wewnątrz ziarna muszą zostać zwarte. Spuścić wodę, a ryż rozłożyć na sito i обдайте zimnej przegotowanej wody, aby ryż był ostry.
9
Na dno kazana umieścić pita i wlać go dwoma-trzema łyżkami stopionego masła. Ułożyć na wierzchu część ryżu, wyrównać i wlać olej. Następnie umieścić pozostały ryż i też lekko polać olejem.
10
Owiń pokrywę kazana czystym papierowym ręcznikiem, szczelnie zamknąć naczynie z пловом i postawić na mały ogień.
11
Suszone owoce umyć, usunąć u suszonych śliwek i daktyli kości. Migdały oczyścić. Złóż wszystko w sito, które umieścić w łaźni parowej, zamknij pokrywę i пропарьте w ciągu trzydziestu minut.
12
Przełożyć пропаренные suszone owoce do małego garnka, zalać roztopionym masłem i wymieszać.
13
Ułożyć kawałki w jemenie na talerz, na wierzchu ułożyć ryż, udekoruj пропаренными suszonych owoców i migdałów.
Należy zwrócić uwagę
Do gotowania pilaw należy użyć długoziarnisty ryż. Idealny aromatyczny ryż Basmati.

Porada
Do szczególnie uroczystych случев można umieścić rysunek z suszonych owoców na talerzu, a na brzegach talerza ułożyć małe jabłka z zdalnej wstępnie сердцевинкой. Wlać w środek jabłek alkoholu. Потушив światło, spalić, alkohol w jabłkach i złożyć pilaw.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.