Jak przygotować gorące rolki

Tych, którzy próbowali gorące rolki w japońskim kawiarni lub restauracji, chyba się podobało to lekkie danie. Takie rolety można przygotować w domu, do tego nie trzeba specjalnych umiejętności.

Jak przygotować gorące rolki

Trzeba

    • макиса;
    • głęboka patelnia;
    • olej roślinny;
    • ryż;
    • wodorosty nori;
    • слабосоленая pstrąg;
    • świeży ogórek;
    • miękkiego sera;
    • jajko;
    • lodowata woda;
    • темпурная mąka;
    • imbir;
    • wasabi.

Instrukcja

1
Umyć ryż w zimnej wodzie, wodę trzeba zmieniać tak długo, aż stanie się przezroczysty. Rozłożyć umytą ryż na sicie. Za godzinę włóż ryż do garnka i zalać wodą. Umieścić garnek z ryżem na średni ogień i doprowadzić do wrzenia. Następnie odrzucić ogień i gotować ryż na 15 minut. Wyjąć ryż z ognia i pozostawić na 15 minut pod przykryciem.
2
Pokroić na pół arkusz nori, umieścić go na макису (specjalną matę), rozłożyć na nori ryż. Warstwa ryżu musi być w 2-3 ziaren grubości, z jednej strony nori trzeba zostawić trochę wolnego miejsca, aby zawinąć roll.
3
Ułożyć na rysunku ser, następnie paski świeżego ogórka i pasek pstrąga, posmarować wasabi. Z pomocą макису zjazd arkusz nori z nadzieniem w ciasny rolada.
4
Przygotuj кляр do smażenia rolla. Rozbij jajko w misce, dodać do niego 0,5 szklanki lodowatej wody i dokładnie wymieszaj. Dodać niewielką ilość mąki, aby wyszło lekkie ciasto. Темпурную mąkę można zastąpić żytnią, ale wtedy smak rolki będą inne. Ponieważ w skład темпурной, oprócz mąki pszennej, wchodzi mąka ryżowa, skrobia i przyprawy.
5
Rozgrzej w głębokiej patelni olej roślinny. Rolki zanurzyć w кляр, zwinąć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe rolki ułożyć na papierowy ręcznik.
6
Pokroić rolki na kilka części, podawać z marynowanym imbirem, sosem lub sosem orzechowym. Doskonale komponują się gorące rolki z pokrojoną дайконом i sałatką z glonów i sezamu. Pić rolki można zieloną lub białą herbatę, z napojów alkoholowych najbardziej odpowiedni będzie wino śliwkowe.
Należy zwrócić uwagę
Gorące rolki należy spożywać od razu, nie czekając aż ostygną. W przeciwnym razie tracą swój niepowtarzalny smak.

Porada
Zamiast pstrąga można wziąć łososia, горбушу, sandacza. Gorące rolki начиняют krewetkami, awokado, kawiorem, mięsem krabów.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.