Zepsuć czerwoną rybę jest bardzo trudne. Przygotuj aromatyczny pstrąg na domowe uroczystości i goście nie pozostaną obojętni wobec znakomitej mięsa pikantne.
Trzeba
-
- Pstrąg
- oliwa z oliwek
- sól
- przyprawy do ryb
- cytryna
- mąka
- skoworoda.
Instrukcja
1
Rybę umyć, oczyścić z płetw, łusek, odciąć głowę. Pokroić na porcje o grubości 1-2 cm, osuszyć papierowym ręcznikiem.
2
Przed gotowaniem ryby posypać solą i przyprawą do ryb. Pokroić na kubki z cytryny i nałożyć na ryby. Marynować w ten sposób 30 minut w temperaturze pokojowej.
3
Раскалить na ogniu patelnię, dodając trochę oliwy z oliwek. Po tym jak ryba замариновалась, roll każdy kawałek pstrąga w mące i ułożyć na rozgrzaną patelnię. Tym samym cały sok i tłuszcz pozostanie wewnątrz. Smażyć rybę aż do pojawienia się na złoty kolor, około 15 minut. Wyłożyć na talerz, udekorować sałatą i świeżymi warzywami.
Należy zwrócić uwagę
Nie muszę dodawać dużo oleju, ponieważ sama w sobie pstrąg wystarczająco tłusta. Pstrąg – ryba delikatna, dlatego nie trzeba go długo gotować, ona będzie sucha.
Porada
Jeśli gotować rybę w piekarniku, to lepiej ją zawinąć w folię. Aby ryba nie przyklejone do folii, na dno wyłożyć pierścienie cebuli. Dają one rybach zapach i nie pozwoli spalić ziemniaków pstrąga. Ryby najlepiej podawać z białym winem.
Kategoria:
Przepisy kulinarne