Jak przygotować pstrąga w piekarniku

Pstrąg – bliska krewna łososia. Mięso jej bogato omega-3 tłuszcze, łatwo oddziela się od kości i bardzo smaczne. Pstrąga można smażyć, пошировать, przygotować filet z grilla, ale najprostszy i najbardziej popularny sposób na przygotowanie tej ryby – upiec ją w całości.

Jak przygotować pstrąga w piekarniku

Trzeba

  • Pstrąg z cytryną
  • – pstrąg;
  • – cytryny lub limonki;
  • – masło;
  • – koperek;
  • – sól, pieprz;
  • – papier do pieczenia lub forma i białe wino.
  • Pstrąg z sosem teriyaki i sezamu
  • – pstrąg;
  • – 1/2 łyżki oleju sezamowego;
  • – 1,3 szklanki miejscowości marina;
  • – 1/3 szklanki sosu teriyaki;
  • – sól;
  • – 2 łyżeczki sezamu.

Instrukcja

1
Pstrąg z лимономКупите całą lub потрошеную pstrąg. Całą rybę выпотрошите. Można ciąć u ryb głowę, a można gotować ją z głową.
2
Pstrągi umyć wewnątrz i na zewnątrz pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Delikatnie wytrzeć suchym ręcznikiem papierowym.
3
Jeden lub dwa z cytryny, w zależności od wielkości i ilości ryb, pokroić w plasterki. Zagłębienie ryby lekko doprawić solą, pieprzem i włożyć do niej kilka gałązek świeżego koperku i plasterki cytryny.
4
Natrzeć rybę na zewnątrz solą i pieprzem i posypać olejem roślinnym.
5
Rozgrzej piekarnik do 220оС. Umieść pstrąg na blasze, застеленный papierem do pieczenia lub do formy, na dnie której wcześniej aby wybrać ok trochę białego wina. Piec ryby od 15 do 20 minut, w zależności od jej wielkości.
6
Przed podaniem udekoruj rybę plasterkami cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Запеченную pstrąg zwykle podawane na talerzu w całości i już na stole, podzielić na porcje.
7
Pstrąg z sosem teriyaki i кунжутомФорель разделайте na filety, zwalniając od kości, ale pozostawiając skórę. Natrzeć filety solą i położyć na blasze do pieczenia, застеленный wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ryba musi leżeć skórą w dół.
8
W małym rondelku wymieszać mirin – słodkie ryżowe поварское wino, olej sezamowy i sos teriyaki. Gotować na średnim ogniu przez 5-10 minut, aż mieszanina nie упарится na 1/3 i nie stanie się gęsty jak syrop.
9
Weź kulinarnej pędzel i posmarować filety z pstrąga получившимся sosem. Nie trzeba robić zbyt grubą warstwę, bo wtedy będzie palić i zamiast przyjemnego zapachu nada rybie zapach spalenizny. Posypać filety z pstrąga nasiona sezamu.
10
Umieść pstrąg w rozgrzanym do 175оС piekarnika na środkową półkę. Piec przez 5-10 minut.
11
Doprowadzić pozostały syrop z miejscowości marina i teriyaki do wrzenia i zalać tym sosem gotową rybę.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.