Jak nadymać pstrąg

Ryba jest bardzo przydatny produkt. Zawiera dużo witamin i białka, jest także bogata w mikroelementy, które są niezbędne naszemu organizmowi. Jest nawet istotne dla zdrowia człowieka wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Właśnie dlatego, owoce morza muszą uczestniczyć w tygodniowym diecie. Ale oprócz przydatnych, ryba może być jeszcze i bardzo smaczne. Taka, jak pstrąg gorącego wędzenia.

Jak nadymać pstrąg

Trzeba

    • pstrąg;
    • wędzarnia;
    • sól;
    • trociny;
    • czysta gaza;
    • małe drewno i gałęzie drzew (liściastych).

Instrukcja

1
Przygotuj słaby solanka (1 kg soli na 16 kg produktu) i засолите w nim ryby. Duże ryby выпотрошите, umyć i podzielić na warstwy, w tym udział w kręgosłup. U ryb średnich rozmiarów po prostu usuń wnętrzności. Posypać solą ryby i deskę, wgnieć sól w tuszy. To będzie łatwiejsze, jeśli, lekko naciskając, poruszać się na desce posypanej solą. Od wewnątrz wygodniej sól rybę ręką. Jeśli oparcie mięsisty, to надрежьте ryby po grzbiecie i doprawić solą tam też.
2
Weź emaliowanej patelni i umieścić tam warstwami rybę. Przykryć wszystko пергаментом. Brzegi pergaminu fold. Przykryć i naciskać pstrąg pokrywę i zabezpiecz ją drutem lub sznurkiem.
3
Umieść ryby na просолку. Солите nie mniej niż dwa dni. W tym przypadku, jeśli ryby размораживалась w wodzie, trzymaj ją w solance 4 dni.
4
Powiesić tusz na wieszakach, wstępnie обвязав ich liny. Dobrze przykryć gazą i umieścić w lodówce na godzinę.
5
Провяленную pstrąga umyć. Duże ryby i potrzymać chwilę w wodzie. Za godzinę rozpocząć wędzenie.
6
Rozpal w piecu ogień, używając do tego drewno drzew liściastych. Z dala od ciepła umieść ryby. Umieść ją w przeznaczonym do tego podstawy w jednej warstwie i nie jest ciasno. W tym przypadku ryba równomiernie będzie przesiąknięta dymem. Duże tuszki włóż w wędzarni poniżej.
7
W początkowej fazie wędzenia rozpal silny ogień, pstrąg musi wysuszyć i провариться. Jednak należy uważać, aby nic się nie przypala. Gdy ryba просушится, wsypać ogień trocinami i dobrze zamknąć przepustnicę. Ryba pozostanie w gęstym dymie.
8
Czas подсушки – 15 minut. Temperatura w tym przypadku musi być około 80 stopni. Samo wędzenie wymaga więcej ciepła, około 100 stopni.
9
Przez 30-60 minut (czas zależy od gabarytu wędzarni i najniższej ryb) dym będzie już sucha, ze szczególnym aromatem. Duży pstrąg коптите 1,5-2,5 godziny.
10
Zaznacz chęć produktu na myśli najniższej ryby, który powinien zakupić złoto-tea kolor i suchą powierzchnię.
Należy zwrócić uwagę
Wędzone ryby można przechowywać długo (poza lodówką). Ona może się zepsuć.

Porada
Jeśli trzeba zajrzeć do wędzarni, to otwierać ją na chwilę, aby drewno nie udało się zapalić.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.