Jak moczyć słone śledzie

Rzadkie rosyjskie biesiada obywa się bez tego wspaniałego produktu, jak śledzie, znany i kochany przez wielu narodów z czasów starożytnych. Delikatny, tłusty, малосольная śledzie apetycznie wygląda na stole, a w dni powszednie i w święta. Ale taki przysmak można kupić nie zawsze, bywa, przychodzi i zbyt słona ryba.

Jak moczyć słone śledzie

Trzeba

    • śledzie – 1 kg;
    • mleko – 2 szklanki;
    • mocno zaparzonej herbaty – 3 l;
    • woda pitna.

Instrukcja

1
Wlać mocno słonej sztywną śledzie 3 litrami zimnej wody, której temperatura jest nie powyżej 12 stopni. Przez 3-4 godziny, odcedzić i wlać świeżą. W zależności od zasolenia śledzie taki zabieg powtarzaj w ciągu 2-ch dni, przez określonych odstępach czasu. Przy вымачивании śledzie staje się bardziej miękka i traci nadmierne zasolenie.
2
W końcu moczenie w wodzie, zalać śledzie mlekiem lub mieszaniną mleka i wody. Ciecz powinna obejmować ryby. Mleko nada jej miękkość i delikatny smak. W mleku moczyć i nie za słone śledzie, ale już bez uprzedniej odstaniu w wodzie. Takie śledzie w celu poprawy smaku wystarczy potrzymać w mleku 3-4 godziny, aby zneutralizować nadmiar soli.
3
Jeśli śledzie nie jest sztywny, ale słona, to вымочите jej w zavarennom herbacie. Garbniki zawarte w herbaty, nie dadzą śledzia stają się zbyt miękkie i czołgać się przy cięciu. Trzymaj ją w roztworze kawy od 4 do 8 godzin, w zależności od stopnia zasolenia, herbata powinien obejmować ryby. Możesz zmienić roztwór jeden raz w ciągu 8 godzin.
4
Jeśli trzeba szybko przygotować danie ze śledzia, to wlać trochę подслащенным herbaty na pół godziny do среднесоленой śledzia. Przed tym разделайте ją na filety, usuwając ze skóry z łuskami, wnętrzności i kręgosłupa.
Należy zwrócić uwagę
W celu przyspieszenia moczenia i zmiękczania twardej śledzie można skorzystać z ciepłej wody, zatokę nią filety śledzia na kilka minut, po czym kontynuować moczyć je w zimnej wodzie do żądanego smaku.

Marynowanych śledzie nie są moczone, aby smak i aromat przypraw nie ulotnił.

Porada
Dużą mocno słone śledzie, na przykład, каспийскую, przed вымачиванием oczyścić i разделайте na filety. Moczyć takie śledzie najlepiej z dodatkiem mleka.

Śledzie można moczyć w wodzie, umieszczając miskę z nią pod kran i otwierając wodę tak, aby płynęła strużka w misce, nie angażując się bezpośrednio na śledzie. Czas moczenia w tym przypadku można skrócić do 4 godzin.

logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Comments are closed.