Jak gotować tum

Tum – płynna papka. Jej używają jako dietetycznego dania, wyznaczyć dzieci po 9 miesięcy. Tum oczyszcza organizm, pobudza procesy trawienne, pomaga walczyć z zaparciami.

Jak gotować tum

Trzeba

    • Геркулесовый tum
    • 2 łyżeczki herkulesa;
    • 1 szklanka wody;
    • 1 szklanka mleka.
    • Ryżowy tum
    • 2 łyżki ryżu;
    • 1 szklanka wody;
    • 1/2 szklanki mleka.
    • Gryczany tum
    • 1 łyżka kaszy gryczanej;
    • 1 szklanka mleka;
    • 1/4 szklanki wody;
    • 2 łyżeczki cukru.
    • Tum dla dzieci z płatków owsianych lub ryżu
    • 1 szklanka wody;
    • 1 łyżka kaszy.
    • Wywar z owsa – żółciopędnie
    • 1 szklanka owsa;
    • 1 l przegotowanej wody.
    • Wywar z owsa z miodem i mlekiem
    • 1 szklanka płatków owsianych;
    • 5 szklanek wody;
    • 2 szklanki mleka.

Instrukcja

1
Геркулесовый тумГеркулес размельчите w młynku do kawy, wsypać do wody i gotować 5 minut. Zagotuj mleko, wlać w tum i gotować jeszcze 5 minut. Powstały płyn слизкую kasza przetrzeć przez sito.
2
Ryżowy тумРис размельчите w młynku do kawy, gotować w wodzie przez 20 minut. Dodać mleko i gotować jeszcze 5 min..
3
Gryczany тумПеремешайте gryczana z wodą, a następnie wlać gorący mleko. Gotować 20 min..
4
Tum dla dzieci z płatków owsianych lub рисаИзмельченную w młynku kaszę wsypać do garnka z wrzącą wodą, gotować 40-45 minut na małym ogniu. Potem przecedzić przez gazę tkaniny i doprowadzić do dawnego objętości (do szklanki), dodając przegotowanej wody. Ponownie zagotuj.
5
Rozcieńczyć wywar z chudego кипяченым mlekiem w proporcji 1:2, 1 część wywaru 2 części mleka. Stopniowo wprowadzaj w przynęty dziecka. Jeśli on nie chce jeść, można dodać trochę cukru (dosłownie kilka kryształków). Z sześciu miesięcy można dawać gryczany tum. Takie kaszy normalizują trawienie, pomaga radzić sobie z zaparciami.
6
Wywar z owsa – żółciopędne средствоЗалейте owies wrzącą wodą, протомите w piekarniku lub na małym ogniu do odparowania kwartału objętości cieczy. Należy przyjmować 3-4 razy dziennie po 2 szklanki bulionu.
7
Wywar z owsa z miodem i молокомОвес wsypać do wrzącej wody, выпаривайте do połowy. Powinien powstać wywar, podobny do płynny kisiel. Przecedzić i wlać bulion, mleko, ponownie gotować. Dodaj otrzymany płyn miód i gotować jeszcze razem. Pij napój w postaci ciepła. Taki wywar zawiera dużo kalorii i ma przyjemny smak i aromat.
Należy zwrócić uwagę
Przed podaniem dziecku tum, zalecamy skonsultować się z lekarzem. Krowie mleko i zboża mogą powodować alergie. Najmniejsze ryzyko rozwoju alergii pokarmowej ma rys..

logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Comments are closed.