Jak gotować smażone sajgonki

Japońskie jedzenie jest bardzo zdrowa i lekka. Ale do tej pory uważa się, że gotować dania kuchni japońskiej niezwykle trudne, a produkty dla nich drogie i egzotyczne. To nie do końca prawda. Spróbuj zrobić smażone sajgonki z łososia i awokado. I upewnij się, że to wcale nie jest tak trudne, jak się wydaje na pierwszy rzut oka. A wynik będzie nie gorzej niż w ulubionej restauracji.

Jak gotować smażone sajgonki

Trzeba

    • Do rolet:
    • 1 szklanka ryżu do sushi;
    • 1 i ? szklanki wody;
    • 3 łyżki octu do sushi;
    • 1 awokado;
    • 1 mały ogórek;
    • 100 g малосоленой łosoś;
    • nori.
    • Dla кляра:
    • 1 jajko;
    • 1 szklanka mąki tempura;
    • 1 szklanka wody.

Instrukcja

1
Zalać ryż wodą i postawić garnek na ogień. Gdy woda się zagotuje, odrzucić ogień i gotować ryż 12-15 minut. Nie wyrabiać i nie wolno otwierać pokrywy garnki. Gdy ryż zrobi się, ostudzić go. To musi być dobrze ciepłe, ale nie gorące. Następnie wlać do ryżu ocet do sushi i dobrze wymieszać.
2
Przygotuj farsz do rolet. Odetnij skórkę z awokado i usuń pestkę. Pokrój miąższ w postaci długich ząbków. Ogórek pokroić w cienkie paski, a ryby w cienkie plasterki.
3
Owinąć folią spożywczą matę do sushi. Ułożyć na niej arkusz nori matowej szorstką stroną do góry. Lekko posypać liść kapusty morskiej wody. Zwilżyć dłonie i delikatnie rozprowadzić rys na powierzchni nori.
4
Odwrót od krawędzi 2-3 cm i ułożyć na rysunku farsz. Włożyć ryby i awokado z ogórka jak można gęstsze. Unieś krawędź bambusowej maty i przytrzymując palcami farsz, zacznij delikatnie zwijać roll. Уплотняйте zawartość rolla, lekko naciskając na macie.
5
Przygotować ciasto dla кляра. Rozbij jajko do szklanki, wlać tam wodę i wymieszaj mieszankę. Do głębokiej miski wsypać przesianą mąkę, Stopniowo dodawaj tam mieszanka jajka z wodą i szybko mieszać ciasto. W konsystencji кляр musi przypominać płyn kwaśną śmietaną.
6
Rozgrzać w naczyniu żaroodpornym olej roślinny. Zwinąć roll w mące, zanurzyć w кляр i delikatnie zanurzyć w gorącym oleju. Smażyć roll 1-2 minuty do momentu pojawienia się na złoty kolor. Połóż go na papierowy ręcznik, aby стекли nadmiar tłuszczu.
7
Pokroić roll ostrym nożem na kilka części. Podawać do stołu na gorąco. Nie zapomnij, aby służyć danie marynowanym imbirem i wasabi.
Należy zwrócić uwagę
Użyj do кляра bardzo zimnej wody. Im jest zimniej, tym воздушнее i łatwiej będzie кляр.

Porada
Jeśli nie masz octu do sushi, można zrobić go samemu. Wymieszać 2-3 łyżki octu jabłkowego lub wina z jedną łyżką cukru i łyżką soli. Kiedy sól i cukier się rozpuszczą, wlać mieszaninę do ryżu i wymieszać.

Dla кляра najlepiej użyć темпурную mąkę. Jest on sprzedawany w supermarketach w specjalnych działach. Ale jeśli nie, można gotować кляр ze zwykłej mąki.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.