Jak gotować ziemniaki z wołowiną w piekarniku

Ziemniaki z wołowiną z piekarnika różni się szczególnym smakiem i aromatem. Z przygotowaniem tego prostego dania poradzi sobie nawet początkujący gospodyni. Gotować można w naczyniu żaroodpornym lub mniejszych doniczkach.

Jak gotować ziemniaki z wołowiną w piekarniku

Trzeba

    • miąższ wołowiny 500 g;
    • stopionego masła 3 łyżki. łyżki;
    • ziemniaki 600 g;
    • marchew 2 szt.;
    • łuk 2 szt.;
    • liść laurowy;
    • natka pietruszki;
    • pieprz
    • sól.

Instrukcja

1
Wybierz mięso do gotowania. To musi być świeże, z minimalną ilością żył. Przy naciskaniu palcem na kawałek świeżej wołowiny założony jama szybko znika. Również do przygotowania tego dania można użyć mrożonej wołowiny. W tym przypadku przed gotowaniem trzeba umyć mięso zimną wodą i umieścić w zamkniętym naczyniu na 2-3 godziny do odszraniania.
2
Umyć mięso. Po tym jak płynąć w dół woda, pokroić w kostkę o boku około 3 cm Pieprz i sól.
3
Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć masło. Kiedy ja się rozgrzeje, dodaj wołowinę. Smażyć ją na średnim ogniu przez 5-7 minut, cały czas mieszając.
4
Oczyść ziemniaki, marchew i cebulę. Pokroić ziemniaki w kostkę lub w kostkę; marchew pokroić w paski lub zetrzeć na tarce; cebula – pół pierścieniami. To danie można dodać kalafior, cukinia, стручковую fasola. W tym przypadku ilość ziemniaków trzeba zmniejszyć.
5
Nagrzej piekarnik do temperatury 180-200°C. Ułożyć przygotowane mięso i warzywa a la carte w doniczkach. Jeśli lubisz bardziej tłuste potrawy, przed tym jak ułożyć mięso w doniczkach, połóż na ich dno drobno pokrojone sadło. Zalać bulionem lub wodą. Dodaj czarny pieprz groszkiem, liść laurowy. Przykryć naczynie pokrywą. Włożyć do piekarnika.
6
Jeśli chcesz dodać koncentrat pomidorowy lub pomidory, zrób to po tym, jak ziemniaki będą gotowe. Koncentrat pomidorowy wstępnie rozcieńczyć w małej ilości wody lub bulionu.
7
Po półtorej godziny ziemniaki z wołowiną będzie gotowa. Kiedy podaniem do każdej porcji dodać posiekaną natkę pietruszki.
Należy zwrócić uwagę
Nie солите mięso na długo przed tym, jak wy go обжаривать – to spowoduje przedwczesne wydzielanie płynu i pogorszy smak gotowego dania.

logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Comments are closed.