Jak gotować gulasz po węgiersku

W Węgierskiej kuchni gulasz, tak samo jak i паприкаш, tradycyjne chłopskie, sycące posiłki. Przygotowywane są z mięsa i warzyw, z dużą ilością odmian. Dla tradycyjnego gulaszu po węgiersku bardzo ważne jest posiadanie specjalnych klusek – чипеток. Gulasz to coś pośredniego między gęste zupy i płynnym gulasz, w restauracyjnym menu i w książkach kulinarnych coraz częściej można spotkać węgierski gulasz wśród pierwszych dań.

Jak gotować gulasz po węgiersku

Trzeba

    • 600 g mięsa ( kawałki z nóg lub ramion wołowiny
    • jagnięcina
    • wieprzowina);
    • 2 łyżki masła lub stopionego smalcu;
    • 2 cebule;
    • 2 marchewki;
    • 2 ząbki czosnku;
    • 1 korzeń pasternaka;
    • 1 różdżka selera;
    • 2 świeże zielone bułgarskich pieprzu;
    • 2 pomidory;
    • 1 łyżka papryki;
    • 3 ziemniaki;
    • 1 łyżeczka kminku;
    • liść laurowy
    • sól
    • pieprz.
    • Dla чипеток
    • 1 jajko;
    • 1 łyżeczka wody;
    • mąka.

Instrukcja

1
Oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą, warzywa. W garnku z ciężkim dnem roztopić masło lub smalec. Pokrój cebulę w kostkę i gotować go do złoto-brązowego koloru. Posypać cebulę w proszku papryki i gotować, mieszając, aby proszek nie пригорел.
2
Mięso pokroić w kostkę małych kostkę, około 2×2 cm. Na gulasz biorą mięso od różnych zwierząt – wieprzowinę, wołowinę, baraninę – bo to gospodarstwo danie, w odróżnieniu od „dużej” kuchni пахари i pasterze umieścić w garnku nie jest to mięso, które wybrał i kupił, a to, które wychowują i strzelił. Na gulasz idą отрубу z nóg i ramion, ponieważ są one bogate w kolagen, który zamienia się w żelatyna i nadaje temu gulasz dodatkową gładkość.
3
Włóż mięso do cebuli i dodać przyprawy – zgnieciony czosnek, kminek, sól, liść laurowy i pieprz. Zalać wodą tak, aby tylko narzuty mięso i gotować na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny.Marchew, pasternak, ziemniaki i seler pokroić w kostkę. Ziemniaki można i nie stawiać w gulasz, ale skrobi w jego składzie również przyczynia się do „gładkości” sos-zupy. Włóż warzywa do mięsa, dodać trochę wody i gotować prawie do miękkości.
4
Pomidor oparzenie wrzącą wodą, zanurzyć w zimnej wodzie z lodem, zdjąć skórki i pokroić w kostkę. Paprykę również pokroić. Umieść pomidor i papryka w gulasz, gotować na меленном ogniu 5-7 minut. Następnie doprowadzić gulasz do wrzenia i dodaj чипетки. Przygotowują się około 5 min..
5
Dla чипеток jajko umiesz z solą, dodać tyle mąki, ile trzeba, żeby wyszło wyrobić ciasto i trochę wody, jeśli trzeba. Катают z testu „kiełbaskę” i szczypta off kawałki wielkości dużej fasoli. Kawałki ciasta od razu wrzucić do wrzącego zupa-gulasz.
Należy zwrócić uwagę
U gulaszu po węgiersku wiele regionalnych odmian. Z kiszoną kapustą i śmietaną to będzie gulasz Секеи, gulasz na wyjeździe, a nie na mięsie nazywa fałszywy gulasz, jest fasolowej gulasz, w którym fasola całkowicie zastępuje ziemniaki, jest gulasz na копченом mięsie, z duszoną kapustą i ryżem, z wieprzowiną makaronem i sokiem z cytryny.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.