Jak gotować ryż do крабового sałaty

Popularność крабового sałaty wśród rosjan jest łatwa do wyjaśnienia. Przygotowanie tego dania nie wymaga znacznych nakładów czasowych i finansowych kosztów, poza tym, ta sałatka świetnie nadaje się zarówno dla zwykłych, jak i uroczystej kolacji. Jednym z najczęściej używanych składników крабового sałatka jest ugotowany ryż, który można przygotować na dwa sposoby.

Jak gotować ryż do крабового sałaty

Trzeba

    • длиннозерный ryż;
    • woda;
    • garnek.

Instrukcja

1
Aby ryż do крабового sałaty nie był lepki i lepka, nie kupuj круглозерные odmiany ryżu, które wydzielają dużo skrobi podczas gotowania. Do przygotowania sałatki potrzebujemy длиннозерный ryż, bo po ugotowaniu staje się kruchy i łatwo miesza się z innymi składnikami potraw. Wskazane jest, aby korzystać ryż parboiled, który charakteryzuje się wyjątkową рассыпчатостью w gotowej postaci.
2
Najlepszym sposobem gotowania ryżu jest sposób wchłonięcia. Umieścić w garnku 1 część płukanego ryżu i 2 części wody. Doprowadzić zawartość garnka do wrzenia na dużym ogniu. Po wrzenia zamknij garnek pokrywką i obniżenia ciepła do minimum. Czas gotowania ryżu w ten sposób zależy od jego rodzaju. Na przykład, zwykły длиннозерный ryż całkowicie wchłania wodę w ciągu 15 minut, a ryż parboiled – w ciągu 20-25 minut. Aby nie tracić pary podczas gotowania ryżu, staraj się nie podnosić pokrywy garnki zbyt często w celu sprawdzenia jego gotowości. Gdy ryż zrobi się, połóż pod pokrywę garnka czysty ręcznik kuchenny i daj ryżu stanąć w ciągu 20 minut. Ten sposób gotowania ryżu pozwala na zapisanie maksymalnie zawartych w nim składników odżywczych.
3
W warunkach deficytu czasu ugotowany ryż można przygotować w sposób gotowania. Aby to zrobić, umieścić odpowiednią ilość ryżu do garnka i zalać go dużą ilością wody. Doprowadzić zawartość garnka do wrzenia i gotować ryż, nie nakrywając patelnię pokrywką. Gdy ryż będzie miękki, odcedzić, rozłożyć ryż na durszlak i przepłukać wrzącą wodą. Aby ryż szybko ostygł, dodatkowo przepłukać zimną wodą.
Porada
Podczas gotowania ryżu w sposób wchłonięcia można nie mierzyć ilość wody w specjalne pojemniki. Można po prostu sprawdzić poziom płynu. Grubość warstwy wody nad ryżem powinna wynosić dwa palce.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.