Jak gotować ziemniaki dla oliviera

Klasyczny przepis na sałatkę olivier zawiera wiele składników, wśród których znajdują się mięso krabów, przepiórki i kawior. Olivier z ziemniakami – to jest o wiele bardziej ekonomiczna opcja, ale nie mniej smaczne. Trzeba tylko odpowiednio przygotować wszystkie składniki sałatki, w tym i gotować sam ziemniaki.

Jak gotować ziemniaki dla oliviera

Trzeba

    • garnek;
    • ziemniaki.

Instrukcja

1
Przed tym, jak gotować ziemniaki do sałatek, wybierz korzenie tej samej wielkości. W tym przypadku na ich przygotowanie zajmie taką samą ilość czasu.
2
Najlepiej gotować ziemniaki w mundurkach. W tym przypadku prawdopodobieństwo przetrawić jego minimalne, więc w sałatce będzie on występować w postaci równych i czystych kawałków jednakowej formy.
3
Aby to zrobić, należy umyć ziemniaki z pomocą szczotki, aby pozbyć się resztek ziemi.
4
Postaw na ogniu na patelni, na dwie trzecie wypełniony wodą. Gdy się zagotuje, włożyć do niej ziemniaki, pokroić na części nie jest wymagane. Taki sposób gotowania, pozwala zachować w warzywach największą ilość witaminy c.
5
Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i przykryj naczynie pokrywką. Przy takiej temperaturze ziemniaki średniej wielkości będzie gotować 15-20 minut. Solić wodę nie należy, tak jak sól nie jest w stanie przeniknąć w głąb ziemniaków przez skórkę. Najprostszy test, który pomaga określić stopień gotowości, to przebić ziemniaki każdym ostrym przedmiotem. Jeśli nóż lub wykałaczka wchodzi do niej bez wysiłku, to znaczy, że ona jest gotowa.
6
Zlać z patelni wody, zdejmij pokrywę i na kilka minut umieścić naczynia na ogień. To pozwoli nadmiar wody выпариться i ziemniaki dla olivier nie będzie zbyt wilgotne. Pozostaje tylko ziemniaki oczyścić ze skóry i zmiksować.
Należy zwrócić uwagę
Czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków. Brać zbyt duży do przygotowania sałatka nie warto, bo do momentu, aż zrobi się od wewnątrz, górna część stykająca się z wodą, staje się zbyt miękka i może przekształcić się w sałacie w rodzaju puree.

Porada
Mogą być gotowane i obrane ziemniaki, ale w tym przypadku trzeba bardziej uważnie śledzić jego stopniem gotowości, aby uniknąć trawienia. Gdy ziemniaki oczyszczone ze skóry, to do wody można dodać trochę soli.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.