Jak gotować mięso w garnku

Ten, kto choć raz w życiu próbował gotować w szybkowarze, ocenił wszystkie zalety tego nowoczesnego urządzenia kuchenne przed zwykłej patelni. Szczególny smak ma mięso przygotowane w ten sposób. To nie tylko zachowuje swój naturalny smak i intensywny aromat, ale i zachowuje wszystkie swoje właściwości odżywcze, zwłaszcza, jeśli gotowane na parze.

Jak gotować mięso w garnku

Trzeba

Instrukcja

1
Umieść wewnątrz szybkowaru specjalną podstawkę do gotowania na parze. Jeśli nie znalazłeś taką wśród elementów wchodzących w skład urządzenia, można ją zakupić oddzielnie lub użyć zamiast niej dolną część od „мантоварки”.
2
Wlać do garnka około 300-400ml czystej, zimnej lub ciepłej wody. Ilość płynu w urządzeniu nie powinna być mniejsza niż 150 ml. Zadbaj również o to, aby górna płaszczyzna podstawy nie była zanurzona w wodzie.
3
Mięso można umieścić albo na samą podstawkę do szybkowaru, albo w małą metalową rondel lub ceramiczną пиалу. Szczelnie zamknij urządzenie pokrywką, postawić na kuchence i włącz maksymalny grzanie.
4
Po krótkim czasie, w zależności od wielkości garnka, intensywności ogrzewania, ilości i temperatury wody oraz temperatury otoczenia, zawór serwisowy urządzenia wypuści nadmiar pary. Zazwyczaj czas wstępnego ogrzewania, waha się od 5 do 15 minut.
5
Następnie zmniejsz temperaturę około 2-3 razy i przystąpić do obliczenia nowego okres czasu, którego długość zależy od wybranej przez ciebie przepisu gotowania mięsa.
6
Po zakończeniu odliczania czasu podstawowego gotowania mięsa w garnku wyłączyć grzanie. Jeśli zawór serwisowy urządzenia jest zamknięty, otwórz go i upewnij się, że ciśnienie pary brakuje. Dopiero po tym możesz otworzyć pokrywę.
7
Teraz wyjąć z garnka mięso i używać go zgodnie z zaleceniami opisanymi w przepisie przygotowania wybranej potrawy. Skoncentrowany bulion mięsny, pozostały na dnie urządzenia, można używać go jako podstawy do zupy i sosu.
8
Nawet twarde mięso po ugotowaniu go w szybkowarze staje się soczyste i delikatne.
logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Comments are closed.