Jak gotować kurczaka laski

Pałeczki z kurczaka można podawać do stołu jako danie główne z dodatkami, lub jako przekąskę. Smażone w panierce filet z kurczaka okazuje się, soczyste i delikatne, z apetyczną chrupiące.

Jak gotować kurczaka laski

Trzeba

    • — 1 pierś;
    • — 1 łyżka śmietany;
    • — sól
    • pieprz do smaku.
    • Do panierki:
    • — 30-50 g orzechów włoskich;
    • — 500 g ziemniaków;
    • — 1 jajko;
    • — sól
    • pieprz do smaku.
    • Do sosu:
    • — 100 g sera;
    • — 2 łyżki musztardy;
    • — 100 g śmietany;
    • — sól
    • pieprz.

Instrukcja

1
Obmojte piersi z kurczaka w zimnej wodzie i drenaż ją na papierowym ręczniku. Zdjąć z kurczaka skórę, usunąć kości. Pokroić mięso na kije o grubości nie większej niż 4 cm średnio z jednego filet z kurczaka wychodzi około 5 pałeczek. Przełożyć kurczaka paluszki w misce, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wlać śmietanę i wymieszać. Niech mięso z kurczaka маринуется czasie, kiedy przygotowuje się panierka.
2
Oczyść i umyj ziemniaki. Ruszt bulwy na tarce, doprawić solą. Zostaw ziemniaki na 2-3 minuty, a następnie dokładnie wyciśnij sok. Po pompki z 500 g frytek bulw będzie około 350 g startego ziemniaka.
3
Растолките orzechy jak można mniejsze. Dodaj do отжатому ziemniaków orzechy włoskie i pieprz. Dodaj jajko i wymieszać masę. Облепите każdą kurczaka różdżkę ze wszystkich stron картофельно-orzechowym панировкой, uformować podłużny kształt i dobrze wyrównać, aby panierka mocniej przylegała do mięsa z kurczaka.
4
Rozgrzej na patelni olej na małym ogniu. Ułożyć kurczaka paluszki i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Blachę posmarować masłem lub śmietaną, umieść pieczone pałeczki z kurczaka, przykryć od góry folią aluminiową. Piec je w rozgrzanym do 220оС piekarniku przez około 15-25 minut do miękkości.
5
Przygotować sos. Wlać do patelni śmietanę i doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Natychmiast zdjąć z ognia. Zamiast śmietany do sosu można użyć grube tłuste śmietany. Ser stałych odmian zetrzeć na drobnej tarce i wsypać do śmietanie. Dodać musztardę, sól, mielony czarny pieprz i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
6
Podawać do stołu z kurczaka paluszki w картофельно-orzechowym panierce посыпанными drobno рубленной zielenią. Na dodatek poproś świeże lub gotowane warzywa. Osobno obok postaw miskę z śmietanowym.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.