Jak gotować banany

Korzyści bananów jest bezsprzeczna. Te tropikalne owoce są bogate w potas i magnez. Ponadto, normalizują aktywność przewodu pokarmowego. Najczęściej banany stosowany w czystej postaci, nie narażając ich obróbce cieplnej, ale czasami ich nie tylko smażone, ale i gotowane.

Jak gotować banany

Trzeba

    • Dojrzałe banany
    • 0.5 kg;
    • cukier
    • szklanka;
    • woda
    • 2 szklanki;
    • szklane słoiki;
    • blaszane pokrywy;
    • klucz do urządzaniem puszek.

Instrukcja

1
Przed tym, jak gotować banany, należy zwrócić uwagę na stopień ich dojrzałości. Jeśli do jedzenia są nawet zielone banany, to dla dżemu nadają się tylko najbardziej dojrzałe owoce. Zbyt twarde lub już перезревшие owoce z objawami zgnilizny, aby dżem nie można używać.
2
Oczyścić owoce od skórki i posiekać na małe kawałki, których rozmiar nie przekracza kilku centymetrów. W razie potrzeby można zmiksować owoce w blenderze, osiągając uzyskania jednorodnej masy. Ale bez tego można się obejść, ponieważ w trakcie gotowania, banany staną się podobni do gnojowicy w każdym razie.
3
Gotować z cukru i wody gęsty syrop, w którym umieścić rozdrobnione banany. Ogień musi być mały, bo gotowane banany zaczną пригорать na dno naczynia wcześniej niż zaczną przekształcać się w dżem.
4
Проварите banany na małym ogniu w syropie do tej pory, aż konsystencja będzie przypominać galaretkę. Okresowo mieszać mieszaninę, aby uniknąć podgrzewania.
5
Po tym, jak gęstość dżemu będzie spełniać wymagania do niego, pozostaje tylko wysterylizowane słoiki i pokrywki do nich w naczyniu z wrzącą wodą przez kilka minut. Chochla zacięcie do pojemnika i zamknij pokryw za pomocą klucza do urządzaniem.
Należy zwrócić uwagę
Dżem z bananów przechowywane wcale nie mniej, niż inne rodzaje konserwacji. Jest idealny do przekładania ciast i ciastek.

Podczas interakcji ze światłem dżem bananowy może потемнеть.

Porada
Bananowe dżem może zawierać w swoim składzie nie tylko same owoce. Często dodaje owoce cytrusowe, które są naturalnym консервантом i pozwalają obejść się bez stosowania kwasu cytrynowego. Jako dodatkowe funkcje, można użyć cytryny, mandarynki, pomarańcze, a nawet grejpfruty, wyzwoleni od skóry.

logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *