Dżem można ugotować z wszelkich odmian mandarynek. Małe, бескостные owoce gotowane w całości, nawet bez zdejmowania skórki. Duże mandarynki z kościami oczyszczone i podzielone na ząbki.
Trzeba
-
- Dla mandarynki dżemu:
- 1 kg małych mandarynki bez pestek;
- 1-1.5 kg cukru;
- 2-3 łyżki wody;
- 1 cytryna;
- goździk – do smaku.
- Dla mandarynki dżemu z koniakiem:
- 0,5 kg mandarynek;
- 0,5 kg cukru;
- 2-3 łyżki koniaku.
Instrukcja
1
Weź mandarynki, dokładnie umyć je w zimnej wodzie, jeśli w dotyku skórka jakby rozmazane woskiem, to skasuj ten warstwę. Nie zdejmować skórki.
2
Переберите owoce, oddzielić порченные, zaciemnione i uszkodzone, należy usunąć listki i łodygi, drenaż.
3
Zrób 2-3 przebicie się w skóry każdego mandarynki, na życzenie włożyć w dziurki w бутончику suszonych goździków. Jeśli skórka luźno przylega do masy, to goździki można wsunąć pod nią.
4
Złóż mandarynki w garnku lub misce emaliowanej miednicy, zalać wodą na 1-2 palca. Проварите około 5 minut, aż owoce będą miękkie, odcedzić i dać мандаринам ostygnięcia.
5
Ugotować syrop cukrowy. Wlać do rondla, gdzie mogą bez problemu zmieścić się wszystkie mandarynki, 2-3 szklanki zimnej przegotowanej wody, umieścić na ogniu, doprowadzić do wrzenia i zmniejsz ogień do małego.
6
Всыпьте w lekko wrzącej wody 1-1.5 kilograma cukru, gotować, mieszając, aż cukier się rozpuści. Nie zwiększ ogień. Delikatnie ułożyć w syrop cukrowy mandarynki, należy uważać, aby nie uszkodzić skórki.
7
Trzymaj na ogniu, aż syrop stanie się jasny pomarańczowy kolor, zdjąć z ognia, ostudzić i daj варенью отстоятся 4-5 godzin, postaw na ogień i ponownie doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu 10 minut, a następnie ostudzić.
8
Powtórz 4-5 razy, aż syrop stanie się gęsta, nawet spływu. Wycisnąć sok z 1 cytryny i dodać do dżemu, podczas ostatniej lub przedostatniej warka.
9
Przygotuj мандариновое dżem z koniakiem. Weź pół kilo mandarynek, najlepiej drobnych odmian, dokładnie umyć, zdjąć skórki, usunąć kości, oczyścić z białych włókien, podzielić na plasterki, dodać do miski, wsypać z piaskiem i wymieszać.
10
Wlać 2-4 łyżki brandy, wymieszać, przykryć miskę pokrywką lub folią spożywczą, postaw na noc (8-12 godzin) do lodówki. Протомите na małym ogniu przez 40-60 minut. Ostudzić i przełożyć w sterylnym słoiku.
Kategoria:
Przepisy kulinarne