Jak zrobić sałatka rybna

Pyszne i piękne ryby sałatki można udekorować świąteczny stół lub zadowolić swoich gospodarstw domowych w dzień wolny od pracy. Послойное układanie składników sprawia, że to danie wygląda jak tort. Sałatka może być podawana na stół jako osobne danie lub z ziemniakami i рисовым dodatkami.

Jak zrobić sałatka rybna

Trzeba

    • 3 duże ziemniaki;
    • 2 wędzone makreli;
    • 1 cebula;
    • 2 marchewki;
    • 5-7 jaj;
    • 250 g śmietany;
    • 250 g majonezu;
    • sól i pieprz do smaku.

Instrukcja

1
Umyć ziemniaki i marchew pod bieżącą wodą. Umieścić warzywa w garnku z wodą i umieścić na ogniu. Po wrzenia i gotować na małym ogniu, aż gotowane. Gotowane warzywa ułożyć na talerzu i pozwól im ostygnąć.
2
Włóż jajka do garnka i zalać zimną wodą. Dodać szczyptę soli, aby podczas gotowania nie pękła skorupa. Gotować jajka po wrzenia przez 15 minut. Ułożyć gotowe jajka na talerz i drenaż papierowym ręcznikiem.
3
Weź wędzonych makreli. Odciąć głowę i ogon i usuń wnętrzności. Oddzielić mięso ryby od kości i skóry. Pokroić filety z małymi klockami.
4
Przygotuj sos do sałatki. Weź głęboki filiżankę i wymieszać w niej majonez i śmietanę. Dodaj do masy mielony czarny pieprz do smaku.
5
Usunąć skórki ziemniaki i marchew. Ziemniaki zetrzeć na tarce. Marchew pokroić w małe kostki. Wyczyść łuk od łuski i posiekać nożem lub za pomocą blendera.
6
Oczyścić od skorupy schłodzone jajka. Delikatnie oddzielić białka od żółtek. Pokrój białka małych kostkę. Żółtka zetrzeć na drobnej tarce.
7
Weź płaski talerz. Ułożyć na niej starte ziemniaki, wyrównać widelcem. Doprawić solą do smaku. Ułożyć na ziemniaki 3-4 łyżki sosu z majonezu i śmietany.
8
Kolejną warstwą ułożyć pokrojoną w kostkę wędzoną i makreli. Na niej rozprowadzić cienką warstwą posiekaną cebulę. Warstwa ta nie należy solić. Na cebuli ułożyć 3-4 łyżki sosu.
9
Następna warstwa składa się z pokrojonej w kostkę gotowanej marchewki. Doprawić solą ją do smaku i umieścić na górze 3-4 łyżki sosu. Delikatnie ułożyć pokrojone w kostkę białka, soli do smaku i posmarować pozostałym sosem. Udekoruj sałatkę натертыми żółtek.
10
Gotową sałatkę włożyć do lodówki na 6-8 godzin. Podawać sałatkę posiekaną na kawałki a la carte. Smacznego.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.