Fast-food – bardzo piękne, ale nie zawsze jest przydatne jedzenie. W domowym gotowaniu nie straci walorów smakowych, ale znacznie wygra jako.
Trzeba
-
- Dla chipsy ziemniaczane:
- olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek;
- 4-5 ziemniaków;
- sól
- przyprawy;
- folia.
- Do burgerów:
- 400 g wołowiny;
- 2 cebula;
- 50 g masła;
- pszenne bułeczki;
- musztarda
- ketchup
- korniszony.
Instrukcja
1
Ziemniaczane чипсыВымойте i oczyść ziemniaki, pokroić w plastry grubości 2-6 mm, umieścić je w misce, polać 1 łyżeczką oleju, wymieszać. Rozgrzej piekarnik do 200 ° c. Застелите blachę folią aluminiową, posmarować ją olejem, ułożyć ziemniaki w jednej warstwie, włożyć do piekarnika na 20 minut.
2
Sprawdzaj ziemniaków podczas gotowania, gdy краешки plastry są wygięte do środka, wyjąć blachę i połóż żetony na papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar oleju. Doprawić solą, dodać przyprawy do smaku, wymieszać.
3
ГамбургерыПриготовьте z góry kotlety do hamburgerów: przepuścić mięso przez maszynkę do mięsa dwukrotnie, mięso mielone doprawić solą, pieprzem i dodać przyprawy do smaku. Podzielić na kilka takich samych części, około 70-100 g każda, ułożyć je na pergamin do pieczenia.
4
Forma z każdej części koralik, сплюсните go tak, aby był kotlet około 0,5-1 cm grubości. Ułóż kotlety na 1,5-2 godziny w zamrażarce.
5
Przygotuj smażonej cebuli: umyć i drobno posiekać 2 cebula. Roztopić na patelni 50 gramów masła, высыпьте tam cebulę, dodać sól i pieprz opcjonalnie, podsmażyć na złoty kolor, łuk powinien być podobny na skwarki. Przełożyć gotową cebulę na papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar oleju.
6
Wlać na patelnię z 1 łyżką łyżki oleju roślinnego, раскалите i wlać na patelnię mrożone kotlety. Smażyć z dwóch stron na 1-2 minuty, naciskając drewnianą szpatułką. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i zagotować do miękkości mięsa, drenaż miazgę za pomocą ręczników papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
7
Pokroić pszennej bułeczki na dwie połowy, można wyjąć trochę miąższ z bułki. Połóż kotlet na dolną połowę ciasta, rozprowadzić kotlet musztardą i ketchupem, korniszony pokroić na 2-3 plastry, położyć na miazgę i posypać łyżeczką smażonej cebuli, przykryć drugą połówką bułki. Opcjonalnie można dodać świeżych warzyw: pomidorów, ogórków, zieleni.
Kategoria:
Przepisy kulinarne