Jak zapisać ser dłużej

Ser jest uniwersalnym produktem – kawałek tego smakołyki równie dobrze nadaje się do porannej kanapki dla smakoszy wieczornej przekąski. Ponieważ przydatnych jakości sera z powodu obecności w nim żywych mikroorganizmów, przechowywanie produkt należy przy zachowaniu szczególnych warunków.

Jak zapisać ser dłużej

Trzeba

  • – kamienie ogrodowe;
  • – folia;
  • – w woreczku;
  • – pojemnik;
  • – lniana lub x/b tkaniny;
  • – sól.

Instrukcja

1
Nie należy trzymać w domu duże zapasy sera, najlepiej kupować go w razie potrzeby w takiej ilości, która zdążycie zjeść w ciągu kilku dni. W skrajnym przypadku, można zapisać go dość długi czas w zamrażarce. W tym celu umieść kawałek sera w woreczku i zaznacz na nim datę zamrożenia. Po rozmrożeniu taki produkt nie straci swoje walory smakowe, ale będzie się kruszyć. Dlatego lepiej jest poddać go obróbce cieplnej, dodając do zupy lub farsz do pizzy.
2
Małe kawałki żółtego sera do długotrwałego przechowywania zawinąć w papier pergaminowy lub folię, umieścić w pustej plastikowej torbie i umieścić w specjalnym сырницу. Jeśli сырницы nie, można użyć dowolnego szklane lub plastikowe pojemniki z pokrywą. Jednak zamknąć pokrywę szczelnie nie warto, ser – produkt na żywo i musi „oddychać”. Po tym, umieścić naczynia na dolną półkę lodówki. Ser bardzo szybko wchłania obce zapachy, dlatego nie należy trzymać blisko z nim produkty z ostrym, charakterystycznym zapachu.
3
Jeśli chcesz zapisać ser bez lodówki, można zawinąć go w nasączone roztworem soli tkaniny (najlepiej wziąć lnianą lub grubą bawełnianą ściereczkę) i odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Przy tym trzeba być bardzo ostrożnym i uważać, aby nie pojawiła się pleśń.
4
Słone sery (сулугуни, bryndza, feta) można zapisać w ciągu 2-3 miesięcy, pod warunkiem zakupu ich razem z solanką. Umieść kawałki sera w szklany lub ceramiczny pojemnik, napełnić je solanką, a następnie zamknij pokrywę. Przechowywać ser zaleca się w temperaturze 6-8 stopni i wilgotności względnej 80 %. Przed użyciem słone sery można na chwilę namoczyć w mleku temperatury pokojowej. To pozwoli oszczędzić produkt od nadmiaru soli i znacznie poprawić jego smak.
logo
Kategoria:
Żywność

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.