Jak uwolnić tarło od folii

Przy засолке łydki często występuje konieczność oczyścić ją z filmów, które nazywane są ястыками. W przeciwnym razie jej walory smakowe mocno ucierpią – ona będzie горчить.

Jak uwolnić tarło od folii

Instrukcja

1
Przygotuj marynatę do łydki. Na jeden litr wody oczyszczonej trzeba około trzech łyżek soli. Jeśli ikra była przed tym zamrożona, wcześniej rozmrozić w zimnej wodzie.
2
Bierz taką ilość solanki, aby potem mogli w pełni zanurzyć się w niego całą przygotowaną do obsługi kawior. Najlepiej do tych celów nadaje emaliowane pojemność.
3
Podgrzewaj na średnim ogniu marynatę do wrzenia i trochę go przechowywać w lodówce. Sprawdź temperaturę – wrzuć do marynaty kawałek łydki z folią. Jeśli folia побелеет, a sama ikra nie zmieni swojego koloru – to znaczy, że temperatura jest odpowiednia. Jeśli ona nagle zmieniła kolor i do tego hartowane – woda jest za gorąca i trzeba poczekać, aż ostygnie do temperatury optymalnej (około 60°C).
4
Po tym, jak temperatura osiągnie wymaganego limitu, umieść całą ikrę w roztworze na około 30-35 minut. Następnie sprawdź jej smak. Jeśli wydaje ci się, że soli nie wystarczy, czas spoczynku łydki w roztworze należy zwiększyć. A jeśli zdecydujesz, że jej zbyt wiele, umyć jaja 1-2 razy pod słabym strumieniem wody.
5
Gdy jakość peklowania będzie pasował do twojego gustu, działaj dalej. Weź zwykły kuchenny corolla i zacznij delikatnie wymieszać jaja. Największe folii pozostaną na treści koronki. Podczas mieszania należy usuwać je.
6
Dalej stopniowo jaja, już wyzwolonego od folii, na gazę, aby szyby woda. Jeśli film nie zostaną całkowicie skasowane, weź papierową serwetkę i docisnąć ją na gazę z wyłożonej kawiorem. To pomoże ci i suszenia, i wyczyścić praktycznie całkowicie.
7
Zawiesić gazę z kawiorem na pół godziny, aby woda ostatecznie szkła. Łyżeczką delikatnie zbierz gotowy spawn do słoika i postawić w lodówce.
logo
Kategoria:
Żywność

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.