Do czego zamrażać bańka mydlana? Bańki mydlane – bardzo piękny widok, ale kruche. Zamrożenie znacznie wydłuża życie małego powietrza cudu i daje okazję go sfotografować.
Trzeba
- – woda, mydło, słomka, kubek;
- – śnieg, zamrażarka.
Instrukcja
1
Napełnić szklankę wodą o jedną trzecią. Zetrzeć mydło na drobnej tarce, wsypać mydło proszek do szklanki, wymieszać. Przy tym nie wolno edukacji obfitej piany na powierzchni wody.
2
Weź słomkę i выдуйте pęcherzyki: opuść ją do dna szklanki, przechylić szklankę, dociśnij słomkę do ściany i obróć, a następnie płynnym ruchem wyjąć ze szklanki. Lepiej, jeśli na końcu pozostanie trochę piany. Trzymaj słomkę na ustach, poziomo i dmuchaj równomiernie i nie za mocno, bez gwałtownych zmian. Płynnie skręcać słomkę podczas nadmuchiwania, uważając, aby na końcu nie gromadzą nadmiar mydła lub płynu.
3
Należy zwrócić uwagę na to, jak trwałe otrzymane pęcherzyki. Jeśli trzymają się mniej niż pięć sekund, dodaj jeszcze mydła w proszku. Ściany pęcherzyków muszą być wytrzymałe.
4
Выдувайте pęcherzyki o średnicy około cztery do sześciu centymetrów. Aby przenieść bańki z końca słomki na jej zewnętrzną ścianę, delikatnie potrząśnij nią, перекатывая. Następnie, obracając co mogą, aby na spodzie moczowego zgromadził się wilgoć i piana, opuść ją razem z bąblem na śnieg (powinien być puszysty). Jeśli używasz zamrażarce, najpierw zrób dla pęcherzyków miękką poduszkę z szronu, намерзающего na ściany, a następnie użyj jej do zamrażania.
5
Złapać moment, kiedy można wyjąć słomę z moczowego, nie porwała go. Jeśli zrobi się to raz, to jest zbyt cienka i jeszcze nie подмерзшая górna część bańka pęknie, a jeśli запоздать, to pęknie od tego, że już zimno i słomka сцепилась z nim. Wyciągnij słomę płynnym i szybkim ruchem sekundę po tym, jak umieścić bańki na śnieg.
6
Spróbuj zamrozić pęcherzyki w locie, pod warunkiem, że dość mroźnej pogody. Do tego nie trzeba obracać rurkę i powiększać grubość pancerzu dno pęcherzy, выдувайте ich równomierne i ostatnim gwałtownym wydechu oddzielny od rurki.
Kategoria:
Różny